BİR LıFEMED (!) DENEYİMİ

file0001812797650Özel sağlık kuruluşlarındaki tüm deneyimlerim nedense hep memnuniyetsizlikle sonuçlanmıştır bugüne kadar. Aslında sorun muayene, ameliyat veya işin doktorlarla ilgili kısmında değil, banko çalışanları ve yönetim kademelerinde oluşmuştur her zaman da.

Doktorlar genellikle eğitimlerinin getirdiği güler yüz, hoşgörü ve yardımsever yaklaşımları ile gönlünüzü alırlar.

Sanırım bu kuruluşların çoğu yöneyimi ciddiye almadıklarından ve bir doktorun bile işi yönetebileceği varsayımından yola çıkarak veya genel güvensizlik hastalığından dolayı profesyonel yönetimden kaçıyorlar. Müşteri çekmek için kullandıkları bir çok amatör ve profesyonel çabanın en az aynısını müşteri tutmak için de harcamaları gerektiğinden habersiz görünüyorlar.

Sanırım bunda sağlık sektörünün çok uzun yıllar devlet tarafından yönetilmesinin etkisi de çok. Hala, devletin yurttaşı kul olarak görmesi gibi onlar da müşteriyi hasta olarak gördüklerinden, nasılsa bana muhtaç havasındalar ama kazın ayağı pek öyle değil. Bunu fark edenler yaşayacak, fark edemeyenler ise yok olacak.

Bugün basit bir rahatsızlık nedeni ile ve yakın olduğu için Bağdat Caddesinde özel bir sağlık kuruluşu olan Lifemed’e gittim .

Gitmeden önce internet üzerinde randevu alma çabalarımız bir sonuç vermediği için telefonla randevu almak zorunda kaldık. Telefonu açan kişinin kabaca başkalarına devrinden sonra randevu verecek kişinin ortalıkta olmaması nedeniyle 15 dakika kadar onlardan randevu telefonu bekledik.

Randevu saatinde doktorumuzun bulunduğu 4. kata çıktık. Katta 4 banko görevlisi var, gerekli kayıt ve ödeme işlerinden sonra çok nazik ve kibar doktor ile görüştük ve istediği kan tahlilini yapmak için tekrar giriş katına yöneldik.

Giriş katında içerisinde 6 oturma yeri olan yuvarlak bir banko var. İlk gittiğimiz kişi bizi ikinci bir görevliye gönderdi, stajyer olduğunu sandığım ikinci kişi özverili ama yetersiz bir çaba ile ve 3 kez 3. bir isteksiz görevlinin desteği ile 20 dakika sonra kan tahlili ile ilgili dokümantasyonu bitirdi. Ancak bundan sonra nereye girmemiz gerektiği sorusunu sanırım üç veya dördüncü kez sorduktan sonra laboratuvarın yerini öğrenebildik. Bu arada isteksiz destek veren kişinin çocuğunu okula yazdırmak için yaşadığı sıkıntıları telefonda uzun uzun annesi ile tartışmalarını dinlemek zorunda kaldığımızdan bahsetmiyorum bile.

Tahlil sonuçlarının yarın saat 14 de alınacağı söylendi, faturamızı almak için tekrar bankoya yöneldik. Fatura hazırlanırken, boşu boşuna iki kez gidip gelmemek için doktorun yarın 14 orada olup olmayacağını, eğer olmayacaksa ne gün orada olacağını sordum. Muhtemelen buradadır yanıtı ile yetinmedim ve muhtemelin kesin olmadığını, lütfen sormalarını rica ettim.

Telefona yanıt alamadığı için doktorumuzun 4. katta olduğunu, bizim gidip sormamız gerektiğini öğrendik.

4. katta daha önce var olan 4 görevlinin hiçbiri yerinde yoktu, neyse doktorun kendisinden yarın orada olamayacağını öğrendik. Yani alt kattaki görevlinin muhtemelen yanıtın ile yetinmemek gerektiği anlaşıldı.

Bu arada, alt kattaki lobide bulunan yuvarlak bankonun sağında, kocaman, gösterişli bir Halkla İlişkiler yöneticisi odası var, kapısı açık ama içinde kimse de yok.

Anlamadığım şey bu özel sağlık kuruluşlarının yönetim, pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları vb. kelimeleri nasıl anlayıp yorumladıkları.

Ama yaşamak için unutmamaları gereken en önemli formül:

HASTA = MÜŞTERİ

Bu her sektör için geçerli.

Leave a Reply