ASGARİ ÜCRET, SİSTEM, DEĞİŞİM

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada asgari ücret konusunda tartışmalar gittikçe yükseliyor, ABD’de hizmet sektörü çalışanlarının aldıkları ücret geçinmelerine yetmiyor, Türkiye’de ise hiç bir sektörde yetmiyor vs.

Buna karşılık patronlar ve yöneticiler ise ücretlerin yüksekliğinden yakınıyor.

Gazete başlıkları :

CHP’nin asgari ücret vaadine MÜSAİD da savaş açtı!

Partilerin 1 Kasım seçim vaatleri içinde en dikkat çekenlerinden biri de ‘asgari ücret’ olmuştu. CHP’nin 1500 lira; MHP’nin 1400 lira ve HDP’nin de 2 bin lira vaat ettiği asgari ücreti AK Parti ise 1300 liraya yükseltme sözü vermişti. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarına göre asgari ücret Ocak ayında 1.300 TL olacak.

1300 lira asgari ücrete patronlardan tepki

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin, “Asgari ücretin işverene şu andaki maliyeti bin 500 lira. Asgari ücret tabii ki artırılabilir. Ancak işverene maliyeti bin 500 lirayı geçmeyecek şekilde artırılmasını destekliyoruz” dedi.

CHP’nin asgari ücret vaadine MÜSAİD da savaş açtı!

Sermayeden asgari ücret resti: Yurtdışına gideriz

Makroekonomi tarafını bir kenara bırakalım her ne kadar konuyu direkt olarak etkiliyorsa da ve asgari ücret maliyetinin brüt (çalışanın cebine giren net değil) şu anda 1,500 TL olduğunu ve “Asgari ücret tabii ki artırılabilir. Ancak işverene maliyeti bin 500 lirayı geçmeyecek şekilde artırılmasını destekliyoruz” diyor Hisarcıklıoğlu. Diğer bir deyişle benden alma vergi ile oyna, beni rahat bırak demek istiyor. Diğer bir deyişle bu farkı vergilerin büyük bir kısmını ödeyen (yaklaşık %80) çalışan ödesin demek bu.

Hisarcıklıoğlu’nun Nuh Çimento (sadece şirketlerinden biri) şirketinin 01.01.2015 – 30.06.2015, Yönetim Kurulu Faaliyet raporuna bir göz attım ve aşağıdaki bilgilere ulaştım :

İşçi sayısı: 538
İlk 6 aylık net kar: 97.6 milyon (yıllık kabaca 195 milyon denebilir)
Net kar / Özsermaye Oranı : 0.10

Detaylı analizlere girmeden gördüklerim :

· Her işçi şirkete yıllık 362,454 TL kar sağlıyor.
· Yatırımın geri dönüş hızı hiç fena değil.

Ama buna rağmen, Rıfat Hisarcıklıoğlu işçi başına aylık 1,500 TL (yıllık 18,000 TL, kabaca diğer masraflarını katalım ve 20,000 TL diyelim) brütten fazla olmamasını talebediyor. Yani bir işçiye vergiler dahil (net işçinin cebine kalan değil) ödediğinin yaklaşık 18 mislini şirkete kazandırmasını arzu ediyor.

“Ankara Sanayi Odası (ASO) yüzde 30’luk asgari ücret artışına karşı çıkıp asgari ücretin kaldırılmasını isterken, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar daha ılımlı: “Asgari ücretin artması hem çalışana hem iç piyasaya can verir” diyerek asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılmasını desteklediklerini, ancak oluşacak ilave maliyete karşı işverenin desteklenmesini talep etti.”
Asgari ücretin bedeli? – Aziz Çelik (BirGün)

İbrahim Çağlayan ise daha da ileri gidip açıkça, “sen bana ver ben de ona veririm” demek cesaretini gösteriyor.

Bu cesareti gösterme nedeni yıllardır sistemin bunu yapmış olması. Yatırımcı ve patronlar, iş Planı’nı hazırlarken bazı verileri değişemez kabul ediyorlar ve ondan sonrada bunu sonuna kadar zorluyorlar. Herhangi bir kimsenin işlerini bozmasını kabul etmek onların fıtratında yok, çünkü kapitalist (serbest ekonomi de diyorlar ama serbestliğini sadece patron görür) sistem, adı üzerinde, sadece kapital tarafından yönetilir.

“Birkaç ay önce 1.400 veya 1.500 liralık asgari ücrete veryansın edip, sonra 1.300 lira asgari ücret vaad etmek, muhalefetin asgari ücret stratejisinin hükümeti nasıl sıkıştırdığını ortaya koyuyor. Şimdi icraat zamanı! Asgari ücret 1.300 lira olacak ama bedeli ne olacak? Sermaye örgütleri itirazlarını yükseltmeye başladı. Bu koroya liberal yazar ve iktisatçılar da katıldı. Asgari ücret artışı üzerinden felaket tellallığı yapılmaya ve işsizlik kırbacı sallanmaya başlandı.”
Asgari ücretin bedeli? – Aziz Çelik (BirGün)

Bu arada yukarıda söz etmeyi unuttum galiba, Hisarcıklıoğlu’nun Nuh Çimento şirketinde, yönetim kurulu ve üst düzey yöneticilere (sanırım toplam 14 kişi) yaklaşık 3 milyon TL huzur hakkı ve maaş ödenmiş, yılda 6 milyon, bu da doğal olarak yukarıdaki kardan düşülmüş. Yıllık ortalama kişi başına 428 bin, aylık 36,000 TL.

SERMAYE YETERSİZLİĞİNDEN DOLAYI … yazıma da :

“Sermaye yetersizliğinden dolayı, evimi satıyorum, fabrikayı satıyoruz, iflas ettik gibi cümleleri çok sık duymaktayım ve bu da bana ters geliyor, ters geliyor çünkü buradaki söylem tamamen yanlış ve “sermaye yetersizliğinden dolayı” olan hiç bir şey yok. “Sermaye yetersizliğinden dolayı” yapılamayan tek şey, düşündüğün işe girişememektir.
Bu söylemi kendi kendime tercüme ettiğim zaman yorumlarımı şöyle özetleyebilirim :
1.       Girdiğim iş için başta tahmin ettiğimden daha fazla nakde ihtiyacım varmış : Yani İŞ PLANI yapmadım veya yaptığım İŞ PLANI sağlıklı değildi, yani İŞ PLANI’nı baştan sağma yaptım.
2.       Ben bu nakdi karşılayabileceğimi düşünüyordum ama karşılayamıyorum: Yani borç bulamıyorsun, neden? Demek ki işin, bu borcu zaman içerisinde geriye ödeyebileceğine borç verebilecek kişileri ikna edemiyorsun, yani aynı sonuç, ya İŞ PLANI yoktu veya yapılan sağlıklı değildi.
3.       Faiz oranları çok yüksek, borç alırsam işi yürütemem, sermaye koymam gerek ama o da yok : Çok iyi, çünkü faiz oranlarının üzerinde para kazanamıyorsan zaten cepten koyacağın sermayeyi de kaybedeceksin, en azından cebinde bu para olmadığından o riski taşımıyorsun.

http://blog.tkaraca.com/2011/sermaye-yetersizliginden-dolayi/

diye başlamıştım.

Sistemin gelir dağılımı aksaklığı konusuna girmeyeceğim, yönetim açısından yaklaşacağım :

i. İş planını sağlıklı yapamıyorsan işe girme,
ii. Yaptığın hataları benim üzerime yıkıp benim cebimden alma,
iii. İşin bütün parametlerini göz önüne almıyorsan başına geleni çekeceksin,
iv. Rekabet (iç ve dış) edemeyeceğin işlere, sermayeyi benden çıkararak girmezsen batarsın.

Ayrıca daha geni bir şekilde hazırlamakta olduğum “İş Yaşamının, Şirketler ve Çalışanlar açısından Dünü – Yarını” yazısında okuyacağınız :

Değişen çalışan,
Değişen beklentiler,
Sonuç olarak değişen şirketler ve şeffaflık

gibi DEĞİŞİM‘i görmeyenler, görmeyi bırakın YAŞAMAYANLAR yok olmaya mahkumdurlar.

Yaşamak, ancak çalışanlarını mutlu edenlerin (sadece parasal anlamda değil) hakkı olacak…

______________________________

Bu yazının yayınlanmasından sonra çıkan 2 haber :

BILL GATES: Only Socialism Can Save Planet

Ali Koç: Kapitalizmin ortadan kalkması gerek

Bir Tane daha

Kârlılıkta 1. lig, ücrette 3. lig

 

Leave a Reply