İŞYERİNİZDEKİ MAYMUNLARLA NASIL BAŞ EDERSİNİZ?

Ben hayvanat bahçesinde çalışmıyorum, bana ne maymunlardan diyebilirsiniz ama inanın W.Oncken ve S.Covey’in kullandığı benzetmedeki maymunlar hepimizin işyerinde var.

Peki, zamanımızı etkin kullanmayı engelleyen, yöneticiler çok çalışırken yönetilenlerin işini azaltan bu maymunlar nedir ve nereden geliyor.

Koridorda giderken bir çalışanınızla karşılaştınız ve çalışanınız;

– Efendim şöyle, şöyle bir sorunumuz var, dedi

Sizde hemen:

– Peki, ben sonra ilgilenirim, dediniz.

Gözünüz aydın, biraz önce bakımı ve beslenmesi çalışanınıza ait olan sevimli maymun artık sizin sırtınızda ve ona bakmak ve beslemek sizin işiniz oldu.

Peki bu maymuna çalışanınız bakıp, besleyebilirmiydi? Yani o işi çözebilirmiydi? Muhtemelen evet ama riske girmek istemediği için maymunu sizin sırtınıza gönderdi.

Ve artık o iş sizin işiniz haline geldi.

Hatta sizi vakit bulup o soruna dönmekte geciktiğiniz zaman bel ki de o kişi kapınızı çalacak ve “ne oldu o iş?” diye size soracak, KONTROL edecek. Durup dururken çalışanınızın çalışanı haline gelmediniz mi?

Ve bu maymunların sayısı artmaya başladıkça sizin vaktiniz de yetmemeye başlayacak. Sadece çalışanlarınız değil, amiriniz, diğer bir bölümde çalışan arkadaşlarınız, hatta iş dışındaki eşiniz, dostunuz da kendi sırtlarındaki maymunları sizin sırtınıza göndermeye başlayacak.

Bu maymunların sayısı arttıkça sizin vaktiniz iyice yetmemeye başlayacak.

Peki, nasıl çözebiliriz başkalarının maymunlarını sırtlamayı?

Öncelikle delege etmesini bilmemiz gerekir, bunun için de çalışanlarınızın eğitilmeleri yani sizin koçluk göreviniz çok önemlidir. Onların sorumluluk alma bilgi ve yetenekleri olduğu sürece o maymunları olması gereken yerde, yani onların sırtında bırakabilirsiniz. Ancak bu sizin yöneticilik yeteneklerinizle çok ilgilidir.

İkinci olarak da “HAYIR” demeyi bilmeniz ve kullanmanız gerekir ki “HAYIR” demek nedense insanlar için çok zordur ve “HAYIR”’ı doğru bir şekilde kullanamıyorsak insanların motivasyonunu düşürürüz ve onları kaybetme ihtimalini yükseltiriz.

Daha ileride nasıl “HAYIR” denmesi gerektiği konusunda da bir yazım olacak.


Bu yazı W.Oncker ve Donald L.Wass’ın “Who’s Got The Monkey” – Harvard Business Review adlı yazısından esinlenerek yazılmıştır.

Leave a Reply