ŞİRKET VİZYONU

Vizyonun kelime anlamını Türk Dil Kurumu ileri görüş olarak tanımlıyor, İş Planı içeriğinde vizyon başlığı aslında işin sahibinin veya yöneticisini yapmayı düşündüğü veya sürdürdüğü iş ile ilgili uzun dönemli hayallerini, varmayı arzu ettiği en yüksek seviyedeki noktayı tanımlayan kısımdır.

Bazı yazarların tanımladığı gibi elle tutulur orta veya uzun vadeli tanımlanabilir ve ölçülebilir hedefler ile ilgisi yoktur, sadece sizin yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz işin sonunda varmasını istediğiniz, hayal ettiğiniz ve vardığınızda coşku içerisinde kalacağınız son hedeftir.

İş Planınızın Vizyon bölümü mümkün olduğunca genişletilmiş, ideallerinize en yakın, çoşkularınızı, tutkularınızı, hayallerinizi ifade ettiğiniz bir bölüm olmalıdır, ‘vay be’ dedirtebilmelidir. İnsanları düşündürmeli, tutku ve çoskuyu onlara iletebilmeli ve yaratmak istedğiniz işin resmini başkalarına iletebilmeli ve onları da heyecanladırabilmelidir.

Vizyon kısmının bu yapısı diğer insanların bunu sorgulayarak düşünmediğiniz şeyleri düşünmenize, yeni fırsatları yakalamanıza olanak verecektir.

Bu bölüm analitik bir bölüm olmayacaktır, vizyonunuzu ne kadar kısıtlarsanız heyecan ve çoşkunuzu o ölçüde düşürüsünüz, size heyecan ve çoşku vermeyen bir şey başkaları için de heyecansız ve sıkıcı olacaktır. Projenizi borç almak için bankaya, ortak almak için yatırımcılara sunarken onları heyecanlandırıp coşkulandırmaz iseniz, şansınız o oranda azalacaktır.

Aynı şeyler mesai arkadaşlaarınız ve çalışanlarınız için de geçerlidir, insanlar yüksek hedefleri paylaşmayı ve bunlara katılmayı daha büyük bir çoşku ile benimserler.

Vizyon bölümünde kendinizi kısıtlamayın, tüm hayallerinizi en geniş şekli ile dökün. Unutmayın, zaman geçtikçe vizyonunuz da değişecektir ama bu değişiklikleri beklerseniz Hiçbir zaman vizyonunuzu yazamasını. Vizyonunuzu bugünkü hali ile yazın.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
 

Teşekkür ederim.

Leave a Reply