Girişimciler ve KOBİ’ler İçin İŞ PLANI – BusinessPlan – İŞ PLANI Kimler İçin Hazırlanır ?

”Bir şirketin geçmişini, gelecek için vizyonunu ve bu vizyondaki hedeflerine varmak için uygulayacağı planları anlatan çok önemli bir stratejik planlama dokümanı (aracı) ve şirketinizin yol haritasıdır” diye tanımladığımız İŞ PLANI kimler için hazırlanır ?

İŞ PLANI, (Business Plan) genelde borç verenler (banka, leasing firması veya şirketinize ya da size borç vermeyi düşünen kuruluş yahut kişiler) veya şirketinize ortak olmayı isteyen kuruluş ya da kişiler için hazırlanan; şirketinizin dününü, bugününü ve yarınını gösteren bir araçtır. Bu aracın yararını da en çok siz, yani girişimci, işin sahibi ve/veya yöneticisi görür; çünkü bu plan:

1. Düşündüğünüz kavram ve hesapları somut bir şekilde önünüze koymanızı sağlar.
2. Gerek şirket içindeki diğer kişilere gerek şirket dışındakilere işiniz konusundaki fikrinizi veya işinizi anlatmak için kavramları ortak hale getiren elle tutulur bir iletişim aracı olur.
3. Zaman içinde şartlar nedeniyle işinize yansıyan değişiklikleri, hızla size yansıtarak gerekli düzeltmeleri yapmanızı ve yeni yol haritasını zaman kaybetmeden belirlemenizi sağlar.

Peki İŞ PLANInı kimin hazırlaması gerekir ?

Tabi ki işin sahibinin veya yöneticisinin hazırlaması veya hazırlatması gerekir. Bunu yaparken gereken bölümlerde, örneğin finansal analizlerde, muhasebecinizin veya dışarıdan bir muhasebecinin yardımı gerekecektir. Hatta, gerekirse İŞ PLANI danışmanlarından yararlanabilirsiniz ancak her aşama kontrol edilmeli, ve bilgilerin sağlıklı olduğu irdelenmelidir.
Özellikle İŞ PLANI’nı sunacak kişiler bu plana tamamen hakim olmalı ve planı sunarken de bu hakimiyetlerini ortaya koyabilmelidirler,aksi halde sunacağımız kişinin şirkete veya işe olan güvenini yıkmak çok kolay olacaktır.

İŞ PLANI Yaşayan Bir dokümandır ;

Bir planlama aracı olarak kullandığımız İŞ PLANI aslında aynı zamanda çok önemli bir kontrol aracıdır da.

İŞ PLANI, ilk hazırlandığında -bütün diğer planlar gibi- eksik veya yanlıştır; zira ekonomi, siyaset, müşteri tercihleri, teknoloji hakkındaki tüm varsayımlar sürekli değişiklik gösterir, planın hazırlanma sürecinde de değişiklik gösteren bu faktörler ve bu değişiklikler iş planındaki varsayımları etkiler; bu yüzden de başlangıçta doğru veya mükemmel bir İŞ PLANI olamaz. Yaptığınız İŞ PLANI, değişen çevre faktörlerine bağlı olarak sürekli geliştirilmeli ve güncellenmelidir.

Bu güncelleme periyotu, tamamen işinizin yapısına bağlıdır, aylık, üç veya altı aylık periyotlarla yapılabilir.

Bu çalışmayı aşağıdaki şemayla özetleyebiliriz :

cycle

Diğer bir deyişle, İŞ PLANI bir kontrol aracı olarak kullanıldığında, yol haritamızdaki sapmaları bize göstererek hedefler varmamız için gitmemiz gereken yola bağlı kalmamızı sağlar.

İŞ PLANINDA Olması Gereken Bölümler

En geniş anlamı ile İŞ PLANI’nında olması gerekn bölümler ;

1. Yönetici özeti,
2. Şirket Tanımı,
3. Vizyon,
4. Misyon,
5. Hedef Pazar,
6. Rekabet,
7. Pazarlama ve Satış Planları,
8. Faaliyetler,
9. Yönetim Yapısı,
10. Zaman İçerisinde beklenen gelişmeler,
11. Finansal Analizler,
12. Var ise ekler,

Ancak planın kim için, ne amaçla kullanılacağına bağlı olarak bazı bölümler eklenmeyebilir veya daha kapsamlı tutulabilir.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

One Reply to “Girişimciler ve KOBİ’ler İçin İŞ PLANI – BusinessPlan – İŞ PLANI Kimler İçin Hazırlanır ?”

  1. Pingback: Tweets that mention Girişimciler ve KOBİ’ler İçin İŞ PLANI – BusinessPlan - İŞ PLANI Kimler İçin Hazırlanır ? : tkaraca.com -- Topsy.com

Leave a Reply