ÇOK KATLI PAZARLAMA ALDATMACA MI? GERÇEK Mİ?

Mlm-softwareGeçenlerde bir mail aldım, piramit veya çok katlı pazarlama sistemlerinden biriyle çalıştığını iddia eden kuruluşlardan birinin kullanıcılarından. Büyük kelimelerle “iş planımız” için ne düşünüyorsunuz gibilerden. Bu sistemlere sıcak bakmadığımı söyleyince de yedim fırçayı.

Ardından bir telefon aldım, Bağdat Caddesi Çiftehavuzlar tarafında bir yerde “İş Planlarını” dinlemek üzere, kadın ısrarla “pasif gelir” ile ilgilenip ilgilenmediğimi soruyordu. Sıcak bakmadığımı söyleyince de de hayretler içinde kaldı.

Katlı Pazarlama veya Piramit yaklaşımı (aslında aralarında büyük bir fark yok) bir çeşit saadet zinciri yaratan ve zincir üyelerini sömürerek yol almaya çalışan bazı teknikler. Piramit Pazarlama, Türkiye dahil bir çok ülkede artık resmen yasaklandığı için Katlı Pazarlama veya benzeri bir ad kullanarak ve piramit sisteminden ufak nüanslarla farklılık göstererek yine ağırlıklı olarak üyeler üzerinden para kazanan bir sistem.

Katlı Pazarlama (veya networking) sistemini yasak olan piramit sisteminden ayıran temel fark ortada işe yarar veya yaramaz bir ürün veya hizmetin olması.

Bu tip pazarlama yapan şirketlere karşı çeşitli ülkelerde açılmış ve kazanılmış davalar var.

Sistemin tanımını Türkçe aradığınızda da bulduğunuz tanımların nerede ise tamamı çok katlı pazarlama (veya networking) havarileri tarafından yazılmış ki buna http://tr.wikipedia.org da dahildir.

Çok katlı pazarlamanın WIKIPIEDIA’daki tanımında ise şöyledir: “Çok katlı pazarlama sistemi, sadece satıcının yarattığı satışlardan değil ayrıca sisteme dahil ettiği satıcıların satışlarından da kazanç elde ettiği bir pazarlama stratejisidir.”

Buradaki temel eleştiri de satıcı tarafından “sisteme dahil edilen diğer satıcılar” üzerinde yoğunlaşmaktadır ve hatta ABD Federal Ticaret Komisyonu sistemin ürün satmak yerine yeni satıcılar devşirilmesine ağırlık verdiğini söylemektedir. Yani sistemin esası, bir satıcının, devşirdiği satıcıların üzerinden para kazanmasına yoğunlaşmaktadır.

Ayrıca sisteme geç dahil olanların, yani zincirin üçünü, dördüncü halkalarının arkalarında olanların para kazanmasının nerede ise imkansız olduğu söylenmekte ve söylemler birçok istatistik ile desteklenmektedir.

Belli başlı katlı pazarlama yapan şirketlerin satıcılarının %99.9 unun para kazanmak değil para kaybettiği belirlenmiştir. Link’de görülen tablo oldukça ilginç bilgiler içermektedir.

Bu tip sistemlerin sözlerine kanarak oturduğunuz yerden para kazanmayı ummak sadece bir hayaldir ve bunları dinleyip anlamadan önce derinlemesine bir araştırma yapmak gerekir. Her şeyden önce oturduğun yerden para kazanmak diye bir kavram olmadığını sürekli hatırlamak gerek.

Leave a Reply