GOOGLE GAZETELERİ DE ÖLDÜRÜYOR

Bu tablo http://www.statista.com/chart/709/googles-ad-revenue-since-2004/ dan alıntıdır.

Bu yazı 23.11.2012 tarihinde KOBİTEK‘te yayınlanmıştır.

Slate Blog’da geçenlerde bir yazı ve yukarıdaki grafik dikkatimi çekti. Yazının başlığı aynen şöyleydi : “GOOGLE ABD BASILI MEDYASINDAN DAHA FAZLA REKLAM GELİRİ ALIYOR“.

İnternetin önemini ve gücünü, özellikle sık sık yazmaya çalışıyorum ancak GOOGLE’ın gazeteler üzerindeki etkisini pek düşünmemiştim.

Sosyal medyanın ve internetin yazılı basın üzerindeki etkisi konusunda yazdığım “Sosyal Medya ve Tuvalet Kağıdı Arasındaki İlişki”  başlıklı yazımda; 2000 yılından itibaren gazete kağıdı üretiminin düşüş göstererek 2006 yılında tuvalet kağıdı üretimi ile aynı düzeye geldiğini, zaman içinde ise aradaki farkın tersine dönerek tuvalet kağıdı üretiminin gazete kağıdı üretiminin üzerine çıktığını yazmıştım.

Bu grafikte , karşımıza özellikle daha somut ve parasal bir gösterge çıkmaktadır. GOOGLE’ın reklam gelirlerinin 2012 yılında tüm ABD yazılı basınından daha yüksek bir paya ulaştığı açıkça görülmektedir. Hatta ABD ve Avrupada’ki yazılı basın, GOOGLE aramalarında gazetelerin haberlerinden oluşan arama sonuçları için telif hakkı alma talebinde bulunabilmek için çaba bile göstermektedirler espanolviagra.net.

Geçenlerde küçük bir kasabada giyim mağazası sahibi olan bir perakendeci ile konuşuyordum. En büyük sıkıntısı; artık tüketicilerin giyim eşyalarını internet üzerinden aldığı, rekabetin mağazalar arasından çıkıp internet ortamına taşındığı ve hatta internetin en önemli rakipleri haline geldiğiydi.

Kendi anlatımıyla, “Eskiden ambara sadece mağaza sahiplerinin malları gelirdi. Oysa şimdilerde nerdeyse bizim mallarımızdan daha çok internet üzerinden satış yapan sitelerin kişilere gönderdiği kutuları görüyoruz. Birinin üzerinde pantalon görüyorum, çok güzel! nereden aldın? diye soruyorum, “internetten abi”” diyor.

Bunları yazarken hep hatırlatmak istediğim, internet ve sosyal medyanın işimiz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileridir. Sürekli gündemde tutmamız gereken konuların başında gelen ve en önemlilerinden biri “internetten nasıl faydalanabilirim ve eğer varsa işim üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl fırsata dönüştürebilirim ?” dir.

Ama her fırsatta söylediğim gibi, “abi dayımın oğlu, 14 yaşında ve bu işlerde canavar” mantığı ile yarardan daha çok zarar görmek olasıdır. Bunu önlemek için kesinlikle yaratıcı ve profesyonel yardım almak gerekmektedir.

One Reply to “GOOGLE GAZETELERİ DE ÖLDÜRÜYOR”

  1. İnternet ve bu yolla satışı yapılan ürünler için kanuni güvenceler yeteri kadar gelişirse market ve diğer alışverişimin hepsini internetten yapabilirim

Leave a Reply