DEĞİŞİM ve İŞİMİZ – İŞLETMEMİZ

degisimThomas Friedman‘ın son kitabı Thank You for Being Late‘I okuduğumdan beri yazmak istiyordum teknolojideki değişim ve insanlığın bu değişime olan uyum ilişkisini, hatta bir ara gördüm, İhsan Elgin oldukça güzel yazmış ancak o yazıya da ulaşamadım. Araya ABD projeleri falan girince neredeyse 2 yılı geçti.

Her neyse, yeniden yazmakta hem konunun önemi hem de hiç aklımızdan çıkmaması gerektiği için baştan yazmakta yarar var.

İnsanlık, teknolojideki logaritmik değişime aynı hızda ayak uyduramıyor, gerisinden geliyor. Zaten iş yaşamımızdaki, sosyal yaşamımızdaki birçok zorluklar, sıkıntılar da bundan kaynaklanıyor.

Bir zamanlar nüfusun %98’I tarımda çalışıyordu, şimdi ise bu neredeyse %2’lere düştü, ancak logaritmik artış hızı günümüzle karşılaştırıldığında çok yavaştı ve uyum sürecindeki sorunlar da çok büyük değildi, değim hızı arttıkça uyum zorlanmaya başladı ve yaşam süremiz içerisinde bile buna ayak uydurmakta zorluk çeker hale geldik.

Zaman içerisinde yaşamımıza giren bazı teknolojilerarasındaki fark; ilk matbaa ile teleskop arasında nerdeyse 200 yıl, teleskoptan buhar makinasına150 yıl geçmiş.

Son yirmi yılda mobil teknolojide, bilgisayar teknolojisindeki değişime, yapay zekadaki değişime bakarsanız neredeyse değişim ve gelişmedeki hızın artık bir insanın yaşamı içerisindeki hızı görmek mümkün, buna karşılık teleskoptan buhar makinasına geçiş neredeyse üç nesle yayılmış.

Değişimdeki bu hıza, aynı hızda ayak uydurmak pek mümkün değil, Friedman da bu farkı göstermek için aşağıdaki grafiği kullanıyor kitabında.

Teknoloji Değişim Hızı

Sürekli değişimi yakından izlemenin gerektiğini anlatmaya çalışıyorum yazılarımda, aslında görsel olarak somutlaşmış durum yukarıdaki grafikte çok net görülüyor. Hızlı öğrenmekte ve akıllı yönetmekte gecikirsek, yani izlemezsek bu hıza yetişmemiz mümkün değil. Değişim bizden önce olursa da işimizin yaşam şansı yok.

Evet bu aslında yok olmak, yaşamak veya çok başarılı olmak arasındaki çizgi. Bu uyumu sağladığımız takdirde karşımıza çok büyük fırsat çıkıyor, değişim hızı ile uyum hızı arasındaki uyumsuzluk alanı bize koskoca bir inovasyon alanı yaratıyor. İnovasyonun günümüzdeki önemi burada yatıyor, inovasyon bize başarı şansını getiriyor ve önümüzde de bunu yaratacak büyük bir fırsat alanı doğuyor.

inovasyon boşluğu

 

Yaşamak ve bu fırsatları kaçırmamak için hızlı öğrenmeye ve süreci çok akıllı bir şekilde yönetmeye başlayın demiyorum, devam edin.