YENİ YILA GİRERKEN SORMAMIZ GEREKEN BAZI SORULAR ?

Çok hızlı bir değişim sürecinin içerisindeyiz ve bu giderek daha da hızlanıyor. Bir çok iş, ürün, teknoloji ortadan kaybolurken yerine hiç tanımadığımız yenileri geliyor. Gelen bu yeni işler, ürünler ve teknoloji toplumu ve buna bağlı olarak da müşterimizi sürekli olarak değiştiriyor. Bu hızlı değişimin içerisinde şirketlerin yaşamlarını sürdürebilme ŞANSI bu sürece hızlı adapte olma yeteneklerine bağlı.

Bazı yazarların artık yok dedikleri stratejik planlama aslında hala var ve çok önemli. Burada kabul etmemiz gereken tek gerçek stratejik planlamadaki zaman faktörü. Ekiden uzun dönemli planlam genelde 5 – 10 yıl gibi bir sürece yayılırken bir çok sektörde bu süre 1 – 2 yıla düştü sadece. Bunun daha ötesini görmek, düşünmek ve tasarlamak çok zorlaştı ve hatta olanaksız bir hale geldi.

Bu nedenle aslında yılda bir kaç kez işimizle ilgili bazı soruları yeniden yanıtlamak zorunda kaldığımızı artık anlamalı ve kabul etmeliyiz.

Aşağıda bu sorulardan bazıları var.

Müşterim kim ? Alsında en önemli sorulardan biri bu, müşterimiz kim ve bizim ürünümüz – hizmetimiz onun için ne gibi bir değer taşıyor. Unutmayın artık ürün ve hizmet değil, müşterimizin sorunlarına çözüm yani bir değer satıyoruz. Bizim gerçek müşterimizin kim olduğunu anlamamız çok önemli ve yaşamsal bir faktör. Bu konuda kendinize sorabileceğiniz bir çok soruyu Uğur Özmen‘in yazılarında bulabilirsiniz. Müşterinizin im olduğunu anlamak ona daha fazla yaklaşabilme olanağı sağlayacağından satışlarınızı destekleyecektir. Ayrıca bu arada kimlerin de müşteriniz olmadığınız görecek, bu segmentleri de müşterileriniz arasına nasıl katabileceğinizi görme olanağı verecektir size.

Bu sorunun yanıtını ararken yeni bir soru, Biz Ne İş Yapıyoruz ? sorusu ve aynı zamanda da bunun yanıtı çıkacaktır. Yine birbirine bağlı olarak bu soru sizi Biz Hangi Sektörde Faaliyet Gösteriyoruz ? sorusunu sordururken bunun yanıtını da vermenize yardımcı olacaktır.

Bu soruların üzerinde yeteri kadar düşünürsek ve çalışırsak bizim için stratejik önemi olan bir çok soru hem ortaya çıkacak hem de yanıtlanacaktır ;

Pazar büyürken biz de aynı hızda büyüyor muyuz yoksa kendimizi büyüyor sanırken gerçekte küçülüyor muyuz ?
Yeni fırsatlar nelerdir ?
Tehditler nelerdir, nasıl önlem alabiliriz ?

gibi bir çok sonuca varabiliriz.

Bunları da iş planına yansıtarak yol haritamızı düzenleme olanağını yaratabiliriz.

Leave a Reply