İŞ MODELİNİN YAPITAŞLARI 5-7

5-Gelir Akışı: Bu yapıtaşı, şirketin her müşteri grubunda ne kadar gelir elde ettiğini belirler.( Gelirler, gelen nakitten maliyetlerin düşülmesi ile belirlenir.) Müşteri ne kadar önemli ise gelirde en az o kadar önemlidir. Şirket, her müşteri grubuna önerdiği değere ne kadar ödemeye hazır olduğunu anlamaya çalışmalıdır, bunu yapabildiği sürece müşteri gruplarından gelir akışı sağlıyacaktır. Her gelir oluşumu değişik bir fiyatlama mekanızması olabilir. Sabit fiyat, pazarlık edilebilir fiyat vs. Gibi.

Bir iş modelinde iki değişik gelir akımı sözkonusu olabilir, mal satışında alınan tek bir ödeme veya daha sonra müşteri desteği verilerek alınacak ödemeler.

Bu yapıtaşını oluştururken yanıtlamamız gereken sorular;

– Müşteri önerimize ne kadar ödemeyi düşünüyoruz?

– Ne için ödüyor?

– Nasıl ödüyor

– Nasıl ödemeyi tercih eder?

– Her gelir akışının toplam gelire olan oranı nedir?

6-Temel Kaynaklar: Bu yapıtaşı,herhangi bir iş modelinin çalışabilmesi için en önemli varlıktır.

Her iş modelinin içerisinde muhakkak temel kaynaklar bulunur. Bu kaynaklar bir şirketin değer önerisinin üretilmesini, sunulmasını,pazara ulaşmasını, müşteri grupları ile ilişkilerin sağlanmasını ve gelir akışı sağlamasını sağlar. İş modelinin şekline göre değişik kaynaklar gerekebilir.

Microchip üreten bir firma için çok pahalı makinalar gerekir buna karşılık microchip tasarlayan bir şirket insan üzerine yoğunlaşır.

Temel kaynaklar finansal,entellektüel veya insan olabilir, şirketin malı olabilir veya kiralanabilir, veya temel ortaklardan sağlanır.

Bu yapıtaşlarını oluştururken yanıtlamamız gereken sorular şunlardır;

– Değer önerisini yaratmak için hangi temel kaynaklara ihtiyaç var,

– Aynı şekilde dağıtım kanallarımızın müşteri ilişkilerimizin , gelir akışımızın gerektirdiği kaynaklar nelerdir?

7- Temel Faaliyetler: Bu yapıtaşı, iş modelinin çalışmasını sağlamak için bir şirketin yapması gereken işleri tanımlar.

Herhangi bir ürünün üretilmesi, değer önerisinin yaratılması, müşterilere anlatılması, tanıtılması ve ulaştırılması vb. her şey şirketin temel faaliyetleri arasında olabilir.

Burada yanıtlamaya çalıştığımız soru, değer önerimizin hangi temel kaynakları gerektirdiğidir.

Alexander Osterwalder, yukarıdaki ögeleri bir aray getiren bir İŞ PLANI TUVALİ hazırlamış, kendisinden izin alarak tercümesini yaptığım“İŞ MODELİ TUVALİ`ni buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
 

Teşekkür ederim.

Leave a Reply