STRATEJİK PLANA HEMEN BAŞLAMAK

Yapılan araştırmalar birçok şirketin stratejik bir planı olmadığını gösteriyor. Yani birçok şirket nereye ve nasıl gittiğini bilmeden, önsezi ve dene yanıl yöntemi ile yaşama çabasında aslında.

Stratejik plan, şirkete yön veren ve ölçülmesi gereken hedefleri belirleyen en önemli unsurdur ve şirketin yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için en önemli yol belirleyicisidir.

İş planı “nasıl” I yanıtlayan stratejik bir araçtır, buna karşılık stratejik plan “neden” sorusunu yanıtlar.

“Neden” sorusunun yanıtını verebilmemiz için öncelikli olarak aşağıdaki diğer soruların yanıtlarını önümüze koymamız gerekir.

Şirketimizin vizyonu nedir?
Misyonumuz nedir?
Müşterilerimiz kimlerdir?
Bu müşterilerin bizden almak istedikleri şey nedir?
Rakiplerimiz kimlerdir ve biz onlarla nasıl karşılaştırılabiliriz?
Rakip ve müşterilerimiz etkileyecek olan değişim faktörleri nelerdir?
Müşterilerimizin ihtiyaçlarını bugün tam olarak karşılayabiliyor muyuz? Gelecekte beklenen değişimlerden sonra da karşılayabilecek miyiz?
En iyi yaptığımız şey nedir?
Bu misyonumuzla uyumlumu?

Stratejik planlama zaman alıcı bir iştir ancak stratejik planın yapılabilmesi için gerekli şeylerin çoğunu biliyorsunuzdur mutlaka. Önemli olan süreci bir an önce başlatmaktır. Stratejik plan aslında durmadan devam eden bir süreç olduğu için başlamanız çok önemli.

Bunu çok hızlı bir şekilde başlatmak da elinizde, somut bir başlangıç stratejik planı yapmak en fazla yarım gününüzü alacaktır.

Bu planın yapılabilmesi için şirketinize yön veren tüm kişilerin katılımı şarttır, eğer sizden başkası yoksa yanınıza güvendiğiniz bir iş arkadaşı almanızda yarar var. Bu toplantıyı yapacağınız günden bir süre önce de onları bilgilendirerek hazırlıklı gelmeleriniz sağlamanız çok önemli, aksi halde sonuca varmanız zaman alacaktır.

Bilgilendirme aşamasında yukarıdaki konuların (“neden” sorusunun yanıtları) ele alınacağını bildirmek gerekir.

Öncelikli olarak vizyon ve misyonunuzu gözden geçirmek gerekir, acaba hala geçerliler mi? Değilse gerekli ve uygun değişikliklerin yapılması şarttır.

Ardından yapılacak çok ciddi ve dürüst bir SWOT analizi nerede olduğunuz gösterecek en önemli çıkış noktası olacak.

Tüm bunlardan sonra artık yola çıkabileceğiniz stratejik bir planı oluşturabilirsiniz.

İlgili diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz:

STRATEJİK PLANLAMA NEDİR?

Leave a Reply