“İş arıyorsanız bu 7 tavsiyeye kulak verin” – Fatoş Karahasan

Her sabah olduğu gibi bu sabah da gazetelerimi topladım, her ne kadar haberler karamsar, kötümser olsa da sabahın o gazete okuma keyfi ile okumaya başladım. Milliyet Gazetesinde sıra Fatoş Karahasan’ın Markalar trendler köşesine geldiğinde “İş arıyorsanız bu 7 tavsiyeye kulak verin” başlığı, bugünlerde iş arayan konumunda olduğum ve özellikle de Monster.com, Türkiye Genel Müdürü ve Gelişen Pazarlar Bşk. Yrd. Ebru Çapa’nın bu tavsiyeleri yaptığını görünce ilgimi çekti ve hızla okudum.

Tüm maddelerde tartışılacak bir çok şey olduğunu düşünüyorum ancak “Madde 3- Kişisel web sitenizi ve blogunuzu düzenleyin: İşverenlere ters düşebilecek konuları ya da deneyimlerinizi kişisel web siteniz ya da blogunuzda paylaşmamaya dikkat edin.” konusu, özellikle de insan kaynakları konusunda uzmanlaştığını varsaydığımız bir kuruluşun en üst düzey yetkilisi tarafından söylendiğini görmek beni çok şaşırttı. Kişisel olarak herhangi bir insan kaynakları uzmanının veya en azından bu konuya uzaktan yakından ilgisi olabilecek bir kişinin, hatta ilişkisi olmayan bir kişinin dahi bunu düşüneceğini sanmıyorum.

32 yıllık global yöneticilik yaşamım boyunca zaman zaman iş arayan (bu günlerde olduğu gibi) zaman zaman da çalıştığım şirketlerdeki ekiplerim için insan arayan konumunda oldum, ancak bugüne dek ne başkalarına (potansiyel işverenlerin) ters düşebilecek kişisel görüşlerimden, siyasi ve toplumsal görüşlerimden ne de yaşadıklarımdan taviz vermeyi düşünmediğim gibi, işe almak için başvuranlarda böyle bir tutum hissettiğimde hemen elediğimi söylemek isterim.

Eğer bir kişi, işe alınmak için ,“işverenlere ters düşebilecek konuları ya da deneyimlerini” saklıyor ise, bence ya kötü niyetlidir, yada kendi görüş ve düşüncelerini savunmaktan aciz bir kişidir ki bu durumda da birlikte çalışıp ekip olamaya çabalamanın bir anlamı yoktur böyle biri ile. Kendi görüş ve inançlarını savunmaktan aciz bir kişiden şirket için bir şey beklenemeyeceğini düşünüyorum.

Hatta bu konu üzerinde daha da düşünmeye devam edersek, bu madde de söylenmek istenen,”İşverenlere ters düşebilecek konuları ya da deneyimlerinizi kişisel web siteniz ya da blogunuzda paylaşmamaya dikkat edin.” – ve hatta onların hoşuna gidecek şeyleri bularak yalakalık yapın (ki bugünlerde bunlardan çok var) şeklinde bile yorumlanabilir ki ben, her ne kadar tanımasam da Ebru Çapa’nın bunları söylemek istemediğini ve bir şekilde bu madde de cümle düşüklüğü olduğuna inanıyorum.

_________________________________

Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
Teşekkür ederim.

 

4 Replies to ““İş arıyorsanız bu 7 tavsiyeye kulak verin” – Fatoş Karahasan”

  1. Ebru Çapa herhalde bu tavsiyeleri ile işverenin dümen suyuna girin demek istiyor 🙂 Bu anlayışla, inovasyon, yaratıcılık ya da farklı bir fikir üretmesi de imkansız hale geliyor insanın. Bu durumda çalışan da firmaya bir şey katamaz, işveren de ondan ne bekler, merak ediyorum doğrusu ? Skandal bir tavsiye olmuş bence hocam …

  2. Hocam, yazınız 2011 tarihli ancak dün atmış olduğunuz tweet’ten gördüm. Yorumlarınız 3 yıl önce ne kadar yerindeyse bugün iş aramak ve bulmak içinde bulunduğumuz siyasi ortamda bambaşka bir boyuta taşınmıştır. Düşünce özgürlüğü başta olmak üzere birçok yasak ve kısıtlamaların olduğu bir ortamda adı şanı olan büyük işletmelerin (hatta demokrasiyi savunduğunu düşündüğümüz şirketler) insan kaynakları etik olmayan işe alım ve atım sürecindeler. Çok yakında bunların tape’leri internete düşmeye başlar 🙂

    1. Merhaba Atakan Bey, söz konusu yazı için bir yerde haklısınız, baskı rejimleri yaşamda çok şeyi değiştirebiliyor ancak ben hala görüşlerini saklayan insanların zombi hayatı yaşadığını düşünüyorum. Ayrıca bu tip uygulama yapan şirketlerin de orta vadede kendi sonlarını hazırladıkları görüşündeyim.

Leave a Reply