MÜŞTERİSİNE SAYGISI OLMAYAN booking.com’un HERHALDE KENDİNE DE SAYGISI YOKTUR

Bugün booking.com ile bir görüşmem vardı küçük bir otel için.

Tüm şartlar ve konular konuşuldu, mutabakat sağlandı ve sözleşme imzalama aşamasına geçildi. Önceden hazırlanmış, muğlak bazı maddeleri olan standart bir sözleşme formu TEK NÜSHA olarak dolduruldu ve otel tarafından kaşelenip imzalanması istendi.

Onların imzalayıp kaşeleyeceği ve otele verilecek kopyayı sorduğumda da aldığım yanıt :

“Öyle bir uygulamamız yok.”

“Nasıl olur, sözleşme iki taraflı bir anlaşmadır ve taraflarca imzalanır, tek taraflı sözleşme olmaz.” dediğimde de,

“Ama biz Hollanda firmasıyız.” yanıtı geldi.

Sanki Hollanda firmaları veya Hollanda kanunları bir sözleşmenin tek taraflı olarak yapılmasını buyuruyormuş gibi.

Tabi ki bir sözleşme tek taraflı olarak imzalanabilir, o taraf razı olduğu sürece ama ticari bir sözleşmede taraflardan birinin bunu kabul etmesi bence mantıksız.

Ama nasıl olur biz 5,000 firma ile böyle çalışıyoruz dendi.

Doğrudur, çünkü bu 5,000 firma bunun doğru olmadığında ısrar etselerdi böyle olmazdı.

Aslında bankalar, telefon şirketleri, sigorta şirketleri bile sözleşmeleri imzalayıp bir kopyasını karşı tarafa veriyorlar ve zaman zaman “o küçük yazıları” okumadıkları için insanlar şikayetçi oluyorlar ama booking.com karşı tarafa hiç bir şey verme gereği hissetmiyor.

Ben, o 5,000 firmadan biri olmak istemedim çünkü her şeyden önce benim kendime saygım var, karşı taraf bana saygı gösterip adamdan saymıyorsa, boyu ne olursa olsun ben de onu adamdan saymıyor ve saygı göstermiyorum. Oradan gelecek ciro ise onların olsun, çünkü alışveriş her şeyden önce karşılıklı bir ilişki ve bu ilişki taraflar eşit olmasalar bile tarafların eşit oldukları varsayımına dayanıyor.

Öncelikle kişi veya küçük işletme olarak bu çeşit uygulamalar karşı çıkarsak bu uygulamaları azaltabiliriz.

İkinci ise her zaman sürekli tekrarladığım konu, küçük ve orta boy işletmelerin bu konudaki şansları. Küçük ve orta boy işletmeler bu tip uygulamalar hiç bir zaman girmemeli ve ve müşterisine her zaman önemli olduğunu hissetirebilmelidir ki boyutları nedeniyle bunu yapma olanakları vardır. Bunu yapanlar yaşayacak ve bu arada bunu yapamayan dinozorlar ise zaman içerisinde muhtemelen yok olacaklardır.

2 Replies to “MÜŞTERİSİNE SAYGISI OLMAYAN booking.com’un HERHALDE KENDİNE DE SAYGISI YOKTUR”

Leave a Reply