NESNELERİN İNTERNETİ İŞİMİN GELECEĞİ OLABİLİRMİ?

“Internet of Things”,  “Nesnelerin İnterneti” veya “Şeylerin İnterneti” olarak kullanılıyor Türkçe’’de. Ben neslerin interneti demeyi tercih ediyorum.

Nedir bu nesnelerin interneti denen şey? Çok basit bir şekilde baktığımızda, günlük yaşam içerisinde kullandığımız objelerin internet bağlantısı ile bilgi alıp vermesi ve bu bilgilere veya bilgilerle tepki alıp vermesidir. Başka bir deyişle gün içerisinde kullandığımız araç ve gereçlerin akıllanmasıdır, manuel kullanımın yavaş yavaş sizin isteklerinize uymaya başlayarak otomatikleşmesidir.

İnternet kullanımı, mobil haberleşme araçları, internet bağlantı hızı arttıkça nesnelerin interneti giderek artış gösteriyor ve gittikçe de artacak. GARTNER’in yaptığı bir araştırmaya göre evlerimiz gittikçe akıllanacak ve internete bağlı olan objelerin, araçların sayısı 2020 yılında 25 milyar adede ulaşacak. Bugün bu sayı sadece 3 milyar dolayında.

Infographic: Internet of Things to Hit the Mainstream by 2020 | Statista
You will find more statistics at Statista

Bu gelişmenin hangi alanlarda ve ne şekilde artacağı tahminini yukarıdaki tabloda görebilirsiniz.

Nesnelerin interneti için en güzel örnek akıllı binalar ancak akıllı binalarda kullanılan bir çok şey henüz günlük yaşamımızda evimizin içerisine girmedi, ki girmesi çok yakın.

Aslında bunlar artık çok pahalı teknolojiler de değil, şu anda hemen kullanmaya başlayabileceğiniz evinizdeki ışıkların siz kapıyı açarken veya yaklaşırken yanmasından başlayıp ısıtma kontrolüne kadar gidebilecek düzeyde. Bundan sonra olmasını arzu ettiğiniz şeyler sizin artık hayal gücünüzle sınırlı.

  • Peki ben yaptığım işte, insanların isteklerini yapmak, sorunlarını (farkında oldukları veya olmadıkları) çözmek için nesnelerin internetiniz nasıl kullanabilirim?
  • Logaritmik değişim süreci içerisinde bu benim işimi ne kadar etkileyecektir, geliştirecektir?
  • Benden önce başkası yaparsa be olur?

İşte size bugün düşünebileceğiniz bazı sorular.

Leave a Reply