İş Planı Hazırlarken Yararlanmamız Gereken Bazı Araçlar / PEST ANALİZİ

Bu yazı 27.08.2012 tarihinde KOBİTEK‘te yayınlanmıştır.

PEST Analizi, stratejik planlama yaparken içinde yer aldığımız çevresel faktörleri irdelememize yarayan, bunların bizim üzerimizdeki etkilerinin neler olduğunu ve olacağını görmekte kullandığımız ve Politik, Ekonomik, Sosyal ve Teknolojik anlamda çevrenin ne olduğunu ve nereye gitmekte olduğunu gösteren bir analizdir.

Bazı stratejistler zaman içerisinde bu çevresel faktörlere hukuki (legal) çevreyi de ekleyerek PESTLE veya PESTEL Analizini ve ardından da Etik (ethics) ve Demografik (demographic) faktörleri de ekleyerek STEEPLED Analizini geliştirmişlerdir.

PEST Analizi geleceğe yönelik vizyonumuzun geliştirilmesi açısından da oldukça önemlidir. Çevremizdeki ve hatta dünyadaki değişimi algılayarak bu değişime daha kızlı ve esnek bir biçimde uyum göstermemizi sağlar ve kontrolümüz dışında olan faktörleri takip etmemizi kolaylaştırır.

PEST Analizini yaparken aşağıdaki gibi bir matrix çizerek faktörleri buradaki bölümlere yerleştirir ve beyin fırtınası yaparak hepsinin altına bulunduğumuz ülkede ve hatta dünyada bu faktörlerin hangi konumlarda olduğunu ve olacağını yazarak analiz ederiz.Yukarıdaki matrixe konulan maddeler temel maddelerdir ve bunlar istenildiği kadar çoğaltılabilir.

PEST yani çevre analizini, içsel yani şirket analizinden önce gerçekleştirmemiz gerekir, ancak çevrenin hangi bugün nerede olduğunu ve nereye doğru gittiğini gördükten sonra kendimizin nerede olduğunu ve nereye gidebileceğini anlayabiliriz.

Ayrıca çevrede olacak olası değişimlerin yaratacağı fırsatları da görerek önceden hazırlık yapma olanağımız olacaktır.

3 Replies to “İş Planı Hazırlarken Yararlanmamız Gereken Bazı Araçlar / PEST ANALİZİ”

  1. Pingback: STRATEJİK PLANLAMA NEDİR? : tkaraca.com

  2. Pingback: Stratejik Planlama nedir? – Muhsin Yazıcı

  3. Pingback: STRATEJİK PLANLAMA NEDİR? - İş Planı

Leave a Reply