MİSYON ve VİZYON ARASINDAKİ FARK NEDİR ? (2)

Misyon ve Vizyon Arasındaki Fark Nedir? (1)

Son zamanlarda misyon ve vizyon tanımı ile aralarındaki farkların neler olduğu konusundaki soruların çoğalması nedeniyle bu konuyu tekrar ele almayı düşündüm.

Tanımlara tekrar bakmakta yarar var;

Vizyon – Bir şirketin gelecekte, bulunduğu sektörün gelişmelerine bağlı olarak, nerede olmayı arzu ettiğini (hatta hayal ettiğini) gösterir. Bu 5-10 sene sonrası için futuristik bir yaklaşımdır. Şirket içerisinde bugün yapılan her şey, gelecekteki o konuma varmak içindir.

Misyon – Bir şirketin, BUGÜN hangi konumda olduğunu, ne yaptığını kimin için ve kimlerle nasıl yaptığını gösterir.

Her ikisini birleştirdiğimiz zaman, gelecekte olmak istediğimiz (vizyon) noktada olmak için bugün neleri, nasıl yapıyoruz (misyon)un yanıtını, şirketin vizyon ve misyonunda özetleriz.

Misyon, değişime bağlı olarak sıklıkla değişebilir, vizyon ise ileride nerede olmak istediğimiz gösterdiği için zaman içerisinde çok daha az değişiklik gösterecektir.

Vizyon, varmak istediğimiz noktayı gösterirken, misyon bugün o yolda neleri, nasıl yaptığımızı anlatır.

Geçenlerde, nerede okuduğumu hatırlayamadığım bir yazıda, İsa’dan VİZYONER, havarilerinden ise MİSYONER olarak bahsediyordu ki bu oldukça güzel bir tanımlama getirir. Hristiyanlık için vizyon İsa tarafından gösterilmekte, havarileri ise o yolda bugün neler yapılmasını anlatan kişilerdir.

Diğer bir yaklaşımla, bir şirketin vizyonu, ileride ne olmayı ve ne yapmayı arzu ettiğini, misyonu ise bugün ne olduğunu anlatmasıdır.

Bugün ne yaptığınızı anlatan misyonunuz, yarın olmak istediğiniz konumu anlatan vizyona giden bir yoldur. Stratejik hedeflerinize ulaşmak için uyguladığınız en son taktik de diyebiliriz.

______________________________________________

Konu ile ilgili başka bir yazı için lütfen tıklayın.

KONU ile ilgili basit bir sunum izlemek için lütfen tıklayın.

3 Replies to “MİSYON ve VİZYON ARASINDAKİ FARK NEDİR ? (2)”

  1. Pingback: Vizyon Ve Misyon : tkaraca.com

  2. Pingback: Misyon ve Vizyon Arasındaki Fark Nedir? : tkaraca.com

Leave a Reply