YANINDA ÇALIŞILABİLECEK BİR YÖNETİCİMİSİNİZ?

(23 Ağustos 2010 da HABERTÜRK de yayınlanan yazı.)

Çoğumuz, hatta neredeyse hepimiz, bizimle birlikte çalışanların bundan mutlu olduklarını, yanında çalışılması kolay ve keyifli olan kişiler olduğumuzu düşünürüz, daha doğrusu sanırız. Aslında gerçekten öyle birisimiyiz ?

Gelin aşağıdakileri gözden geçirdikten sonra bir daha düşünelim ve karar verelim, yanında insanların çalışmak istediği bir yöneticimiyiz ? Yoksa değilmiyiz ?

1. Her çalışanın ne yaptığını en ince detayına kadar yakından takibeden birisiminiz ? Astlarını çokyakın takibe alan, yaptıkları işlerin en küçük detayına kadar karışan, kontrol eden yönetim tarzına mikroyönetim (micromanagement) diyoruz ki bu bir çok yöneticide bir hastalık olarak ortaya çıkıyor. Bir çalışan olarak düşündüğünüz zaman, yapılan işi sürekli olarak beğenmeyen , eleştiren, nasıl yapılacağını anlatan bir yönetici ile çalışmanın ne kadar bunaltıcı olduğunu düşünün. İyi bir yönetici, işini iyi yapabilecek kişileri işe alır, bu nedenle de onların yaptıklarına güvenerek de detaylara girmek zorunda kalmaz.

2. Eğlenceli bir kişimisiniz? İnsanların çalıştıkları işlerde para dışında, yeni şeyler öğrenmek, yeni insanlar tanımak, yeteneklerini geliştirmek, mutlu bir ortamda çalışmak gibi bir çok beklentileri vardır. İyi bir yönetici, çalışırken gülümsenebileceğini de bilen, bunun verimlilik açısından önemini anlıyan bir insandır.

3. İnsanları sürekli zorlayan ama geri adım atılması gereken yerde de durmasını bilen bir insanmısınız ? Zaman zaman verimi artırmak açısından çalışanları zorlamak gerekebilir ancak iyi yöneticiler aynı zamanda iyi bir koçtur ve çalışanların nereye kadar zorlanması gerektiğni, nerede ise durulması gerektiğini bilir ve bunu verim üzerindeki etkisini çok iyi bilir.

4. Nazik bir kişimisiniz ? Diğer bir deyişle, ‘lütfen’, teşekkür ederim’ demesini biliyormusunuz ? Bunlar küçük şeyler gibi gözüksede, insanlar üzerindeki etkisi büyük ve önemlidir, insanlara duyduğunuz saygıyı, verdiğiniz değeri ancak böyle gösterir ve size de saygı duyulmasını sağlıyabilirsiniz.

5. Çalışanlara olgun insanlar gibi davranıyor musunuz ? Yanınızda çalışan birisi hafta içerisinde bir gün izin istediği zaman bunun nedeni sorup soruştururmusunuz, yoksa buna hiç gerek duymadan, o çalışanın bu izini istemek için gerekli bir nedeni olduğunu düşünür ve gereğini yaparmısınız ? Yanımızda çalışanları birer çoçuk gibi değil, olgun insanlar olarak değerlendirmek karşılıklı sevgi ve saygı bağlarını güçlendirir.

6. Tarafsız davranabiliyormusunuz ? Kötü yöneticilerin en önemli özelliklerinden biri tarafsız olamamaları ve bazı çalışanları kayırmaları, belirsiz önceliklere göre hareket etmeleridir ki, bu da çalışanların yaşamını zehireder. İyi yöneticiler herşeye ve herkese karşı tarafsız davranırlar. Ancak unutmamalıdır ki zaman zaman biraz da ayırımcılık gerekebilir,örneğin ailesinde bir hastalık olan kişiyi 3-4 gün üstüste işten erken çıkmasını sağlamak gibi.

7. İyi yapılan işleri ödüllendirebiliyormusunuz ? Tabiki en iyi ödüller maddi ödüller olarak değerlendirilebilir ama gönül alıcı bir söz, bir sırt sıvazlama da zaman zaman çok iyi bir ödül yerine geçebilir, iyi yapılan bir işin iyi yapıldığını kabul edip çalışanlarınızı br şekilde ödüllendiriyormusunuz ?

8. Bir takım yaratabiliyormusunuz ? Başarı ancak bir takım çalışması ile mümkündür, kendinizi ve çalışanlarınızı bir takımın ögeleri olarak görebiliyormusunuz ? Takıma ulaşılacak hedefler gösterip, bu hedeflere doğru gidebilmeleri için yol gösterebiliyormusunuz ?

9. Lider olabiliyormusunuz ? Yöneticinin işi, çalışanları ile bir ekip oluşturup sonuçlar almaktır.Bunun için de yaptığı işle ilgili bir vizyonu olması, bu vizyonu çalışanlara aşılıyabilmesi, ve onları bu vizyon doğrultusunda yönlendirebilmesi, yani bir lider olması gereklidir, bunu becerebiliyormusunuz ?

10. Hem öğretip hem de öğrenebiliyormusunuz ?
Yöneticiler, çalışanlar için aynı zaman da iyi bir de öğretmen ve eğitici olmalı, onların bazı becerilerini geliştirmelerine, bazı incelikleri öğrenmelerine ve hatta zaman zaman onlara yaşam dersleri vermek zorundadırlar. Daha da iyi yöneticiler, çalışanlardan da öğrenilecek çok şsyler olduğunu bilirler, unutmayın, bilgelikle cehalet arasındaki çok ince çizgi, bilmediğini bilmekte yatar.

11. Dinlemesini biliyormusunuz ? Dinlemesini bilmemek aslında çok yaygın genel bir hastalıktır. Kötü yöneticiler çalışanlarını çok az ve seyrek dinler, buna karşılık iyi yöneticiler ise, hemfikir olmadığı zaman dahi çalışanlarını sürekli dinler, bu da çalışanlara tarafsızlığının, açık fikirli olduğunun en büyük göstergesidir.

12. Ofis politikalarından uzak kalabiliyormusunuz ? iyi yöneticiler dedikodu yapmazlar, insanları birbirlerine düşürmezler, başkalarının yaptığı işi kendisi yapmış gibi göstermezler. Çalışanlardan gelen, özellikle iyi fikirleri kendilerine karşı bir tehdit olarak algılamaz ve kendilerine olan güvenlerini gösterirler ve böylece çalışanlarının saygı ve sevgisini kazanırlar.

13. Yanınızda çalışanların kendilerini değerli ve önemli hissetmelerini sağlıyabiliyormusunuz ? Kötü yöneticilerin yanında çalışanlar, yaptıklarının ve düşündüklerinin bir işe yaramıyacağını hissetiklerinden ve bildiklerinden işlerine karşı ilgisizdirler. İyi yöneticilerin yanında çalışanlar ise tam tersine, kendilerine saygı duyulduğunu, değer verildiğini bildikleri için işlerine ve işyerlerine bağlanırlar ve onlar da size değer verirler.

14. Ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirliyebiliyormusunuz ? Hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olması önemlidir, aksi halde hedef olmaktan çıkarlar. İyi yöneticiler ile çalışanlar, kendilerinden ne beklendiğini bilir ve bu doğrultuda çalışırlar.

15. Hep eleştirip hem de övebiliyormusunuz ? İyi bir yönetici, hem eleştirmeyi, hem de övmeyi dengeli bir şekilde yapabilen bir insandır, bu denge kurulamadığı zaman çalışanlar arasında da bir dengesizlik oluşacaktır.

16. İnsanlara ilham kaynağı olabiliyormusunuz ? İyi yöneticiler, çalışanları yaratıcılığa teşvikederek ilerlemelerini, kendilerini aşmalarını sağlar.

Siz nasıl bir yöneticisiniz ?

23Agustos2010HT

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

One Reply to “YANINDA ÇALIŞILABİLECEK BİR YÖNETİCİMİSİNİZ?”

  1. Siz çalışanlarınızı anlayan yeri geldimi onlara takılan,Hatalarını açık sözlükle veya bakışllarınızla karşınızdaki insanı kırmadan anlatan Harika bir YÖNETİCİSİNİZ….Sizinle yine yeniden çalışmak isterdim…

Leave a Reply