BİR ŞİRKETİN VEYA BİR İŞİN ÖMRÜ

Yaşayan herşeyin olduğu gibi bir şirketin, bir işinde ömrü vardır, özellikle küçük ve orta boy işletmeler sahiplerinin neredeyse çocukları gibi olduğundan öleceği pek akla gelmez.

Ancak değişim hızı artık logaritmik olarak artan teknoloji, insanların ihtiyaçlarındaki değişiklikler, ekonomik ve siyasi değişimler şirketlerin yaşamlarını ve ömürlerini önemli şekilde etkiler ve yaratıcı olmayan innovasyon kapalı şirketleri hızla sona doğru götürmektedir.

1970 de dünyanın en büyük şirketlerinin olduğu FORTUNE 500 listesinde yer alan şirketlerin üçte biri 1983 yılında ortadan kaybolmuşlardır. Küçük ve orta boy şirketler ise çok daha hızlı bir şekilde ortadan kaybolmaktadırlar.

İş planlarında değişimi öngöremeyen, İş Planlarını sürekli olarak güncellemeyenlerin yaşamları ise çok daha kısa olmaktadır.

Bir şirketin ömrü yedi aşamadan oluşur.

Doğum öncesi: Yapılacak iş fikrinin oluştuğu, iş modelinin, iş fikrinin yapıldığı, iş ve şirketle ilgili çalışmaların başladığı faaliyet öncesi dönem.

Başlama aşaması: Şirketin kuruluşu ile başlayan, ürün veya hizmetlerin üretilmeye başlandığı, ilk müşterilere satış yapılmaya başlandığı dönem.

Büyüme dönemi: Artık belirli bir müşteri kitlesinin oluştuğu, satışların artmaya başladığı ve rekabetin hissedilmeye başladığı dönem.

Olgunluk dönemi:Artık oturmuş müşteri ve ürün payına gelindiği, satışların eski hızda olmasa da artmakta devam ettiği dönem.

Genişleme Dönemi: Büyümenin yeni pazarlara girilerek, yeni dağıtım kanalları kullanarak sağlandığı, yeni gelir kaynaklarının yaratıldığı dönem.

Duraklama Devri: Önlamlar alınmadığı, yanlış öngörüler yapıldığı veya kısıtlı vizyon nedeniyle değişim gösteren teknolojiye, değişen müşteri ihtiyaçlarına uyulamadığı, satış ve karların düşmeye başladığı dönem.

Çıkış: Artık işin yürümemesi veya yürütülememesi nedeni ile şirketin satılması, elden çıkarılması veya kapatılması yani şirketin sonu.

Bu sona hızlı bir şekilde gelmemek için şirketin sürekli olarak hangi yaşam evresinde olduğu kontrol edilmeli, iş planı ile gerçekte olanlar karşılaştırılmalı, iş palanında gerekli düzeltmeler yapılarak yola devam edilmelidir.

Bunları yaparken değişmekte olan teknolojinin, müşteri ihtiyaçlarının doğru öngörülmesi ve müşteri odaklı gidilmesi en önemli şeydir.

Bir şirketin yaşamını gösteren YAŞAM MATRİKSİNİ buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.