BAŞLIKLI KAĞIT – ALGI

Bugün ilginç bir şey yaşadım. Uzun zamandır tanıdığım, eğitim ve zaman zaman da danışmanlık yaptığım firmalardan birinden yazılı bir bildirime ihtiyacım oldu resmi bir kuruma vermek için.

Sağ olsunlar yazıyı hızla hazırlayıp verdiler ancak yazının düz bir kağıda yazılmış olduğunu gördüm ve ilk kez o anda fark ettim, şirketin başlıklı kağıdı yokmuş.

Şirket 2-3 aylık bir şirket değil, öyle olsa bile kurumsal bazı evrakların eksikliği kabul edilemez. Yıllardır piyasada varlığını sürdüren, sektöründe çok tanınmış, saygın bir şirket, ancak yazışmalar için başlıklı kağıt ihmal ediliyor.

İletişim eğitimlerinin en önemli başlıklarından biridir “ilk üç dakika”. İnsanlar birbirleri ile karşılaştıklarında, duruş, giyiniş, mimik, tavır ve benzeri ilk anda gördükleri şeylerle birbirleri hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm verirler. Ve bu değiştirilmesi çok zor ve çok zaman alan bir hükümdür. O nedenle her zaman bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini söyler dururuz.

Aynı şekilde ilk kez bir şirketle karşılaştığımızda da o karşılaşma bize o şirket hakkında olumsuz veya olumlu bir izlenim bırakır ve bu izlenimi değiştirmek çok zordur, çok zaman alır.

Peki, şirketler insanlarla veya diğer şirketlerle nasıl karşılaşır?

İlan ve reklam yolu ile
Telefonda,
Şirket çalışanları ile görüşerek,
Veya yazışmalarla.

Telefonda buz gibi ve kayıtsız bir “alo”, kıyafeti düzgün olmayan, asık suratlı bir şirket çalışanı, kötü bir reklam veya yazışmalarda kullanılan dil ve fiziksel görünüş o şirket hakkında profesyonel, profesyonel değil, ciddi, ciddi değil, güvenilir, güvenilir değil, müşterisine değer veriyor, müşterisine değer vermiyor gibi birçok olumlu veya olumsuz izlenim yaratılmasına neden olacak ilk karşılaşmalardır.

Aslında söz konusu şirket olumsuz birçok izlenimi hak etmiyor, hak etmiyor ama düz beyaz kağıda, özensiz yazılmış bir yazı ile çok kötü bir izlenim bırakıyor. Şu anda şirketi daha önce tanımasam, profesyonel ve ciddi olmayan, işine güvenilmez bir şirket diye düşünürdüm hemen.

Unutmayın, gerçek olan algıdır ve gelişigüzel bir yazı bu algıyı hızla olumsuz yönlendirir.

Başlıklı kağıdın bittiğini düşünelim. Onun da artık kolayı var, geçici bir süre bilgisayarınızda başlıklı kağıdın aynısı olacak bir şablon kullanır ve bu işi çözersiniz.

Kendinize nasıl özen gösteriyorsanız şirketinize de aynı özeni, hatta daha fazlasını göstermelisiniz.

Leave a Reply