GİRİŞİMCİ – İŞ ADAMI ?

Birbirinden tamamen farklı bir yapıya sahip olan GİRİŞİMCİ ile İŞ ADAMI‘nın yolu, özellikle de girişimcinin kaynakları kısıtlı ise, bir gün mutlaka kesişecektir, ve bu karşılaşmadan sonra, girişimci başarılı ise kabuk değiştirmeye başlıyarak, başta tamamen zıttı olduğu iş adamı yapısına dönüşecektir.

İş adamlarının çoğunun çıkış noktası girişimcilik olmamasına karşılık başarılı tüm girişimcilerin varacağı nokta iş adamlığıdır.

Buradaki temel neden girişimcilik aşamasında bir fikir peşinde coşku ve tutku ile koşan ve bu fikir için yaşayan, kaybedecek şeyi olmayan bir yapıda iken zaman içerisinde geri ödeme ve büyüme kaygıları içerisinde ve kaybedeceği şeylerin çoğalması nedeniyle artık geri dönüş ve kazanmaya odaklanmış bir yapıya dönüşmesidir.

Kaynakları genellikle kısıtlı olan girişimcini hayalini gerçekleştirmek için kendisine borç verecek veya ortak olacak bir yatırımcıya, yani iş adamına ihtiyacı vardır. Bunun için gireceği arayışta başarılı olabilmesi ve bu hedefler hızla varabilmesi için karşısındakinin, yani iş adamının kim olduğunu, onun ihtiyaçlarını anlaması ve kendisini ona anlatabilmek için onun dilini konuşması gerekir.

Bu dilin ne olduğunu anlamak için, girişimci ile iş adamının nerelerde farklılık gösterdiğine bakmak gerekir.

Bir fikir üzerinde yoğunlaşan girişimciye karşılık, yatırımcı, yani iş adamı, var olan ve bir değer taşıyan şeylere odaklanır.

Girişimci, işi yaratmaya, nakit akımına yoğunlaşır ve bunlar için uğraşırken, iş adamı, bu işin getirisi ne olacak, bunu nasıl maksimize ederim diye düşünür.

Karlılık minimumda, hatta başabaş noktasında olsa dahi, fikir üzerine yoğunlaşmış olan girişimci var gücü ile çalışıp yoluna devam edecektir. Bu durumdaki iş, iş adamı için zarardır ve hızla alternatif karlara geçebilmek için çıkış noktalarını aramaya ve zorlamaya başlamıştır bile.

Girişimci, işin potansiyel dönüşlerine yoğunlaşacağından bugünkü rakamsal geri dönüş hesaplarında, iş adamının istediği gerçekçilikte olamayacaktır. Buna karşılık işamadı, geri dönüş hesaplarını büyük bir hassasiyet içinde yaparken fikre girişimci kadar sahip ve tutkulu olmadığı için potansiyel geri dönüşleri görmekte zorlanacaktır.

Girişimci tutkuludur, fikrine bağlıdır, bu fikir için yaşar ve gideceği noktaları çok geniş bir şekilde hayal eder. Buna karşılık iş adamı, açık ve net olmayan, daha doğrusu potansiyeli rakamlar dökemediği sürece göremez ve dikkate almaz.

Aslında bunların tümü şöyle özetlenebilir : “Girişimci için sadece bir sermaye girişi olan iş adamı, girişimciyi sermayenin kendisi olarak görür.”

İş adamına ihtiyacı olan girişimci, eğer kendi konuştuğu lisan ile yatırımcının konuştuğu lisan arasındaki farkı anlayarak kendisini iş adamına anlatamaz ise başarılı olması için gereken nakit girişini sağlıyamıyacaktır. Bu noktada kullanılacak olan en önemli ortak tercüme aracı ise İŞ PLANI‘dır.

Gerçekçi bir İŞ PLANI, sadece girişimcinin kendisini iş adamına anlatması için kullanılacak bir araç değil, ayrıca çevresine, birlikte yola çıktığı kişi ve çalışanlarına ve en önemlisi de kendisine anlatma aracıdır. Girişimcinin bu aracı kullanmasını öğrenmesi hayalini gerçekleştirmesi için yaşamsal önem taşır.

_________________________________

Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
Teşekkür ederim.

Leave a Reply