İŞİNE SAHİP OLANI MÜŞTERİ DE SAHİPLENİR

nargileGençliğimde Galata Köprüsünün altına giderdik arada bir nargile içmeye. O zamanlar nargilede gerçek tütün kullanılırdı, bugünkü gibi meyve kabukları değil.

Nargileyi, pipo, puro ve sigaradan ayıran çok önemli bir özellik vardır, çoğu kimse bilmez veya farkında bile değildir.

Özellikle pipo ve puroda ağıza, özellikle dile acılık gelebilir. Bunun sebebi çekilen dumanın sıcak olmasında yatar, sıcak duman dilin terlemesine ve böylece kötü bir tat alınmasına neden olur, onun için puro ve pipo içmenin ve zevk almanın bir çok inceliği vardır. Nargile ise sizin hiç bir şey yapmanıza gerek kalmadan dumanı, sudan geçirerek soğutacağından çektiğiniz her nefes bir haz kaynağı olacaktır.

Yazı fazlası ile tütüne övgü gibi olmaya başladı, muhtemelen bunun en büyük nedeni tütünü bırakmamın henüz 2 ay, 17 gün, 9 saat olmasında yatıyor.

Amacım tütün övgüsü değildi başlarken, Yeşilay’ın yaptığı, nargileyi konu alan bir kamu spotuydu. Bu spotu sürekli TV’lerde görüyorsunuz, izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Bu filim “nargile bir tütün ürünüdür” diye başlıyor. Nargile, bir tütün ürünü değil, bir tütün içme aracıdır, nargilede kullanılan tütün ürünü ise nargilenin lülesine konan tömbekidir.


nargile
isim Farsça n¥rgile

isim Tömbeki denilen bir cins tütünün dumanının sudan geçirilerek içilmesini sağlayan araç.

tömbeki
isim, bitki bilimi eskimiş Farsça tenb¥k°

isim, bitki bilimi Özellikle İran’da yetişen ve nargile ile içilen bir tütün türü, nargile tütünü (Nicotiana persica)

Kaynak :TDK


Aslında yapılmaması gereken bu tip hataları ben de çok yapıyorum, Türkçem maalesef çok iyi değil, bir editör ile birlikte çalışabilecek kadar geniş bir ekip kuramıyorum. Bunlar benim sorunum. Ancak böyle bir reklam spotu hazırlayan bir ajansın, metin yazarının, bu parayı verip bu filmi hazırlatan kurumun böyle bir lüksü yok.

Bu, öncelikle hazırlatan kurumun, ardından da bunu hazırlayan ajansın, metin yazarının özensizliğini, işini gereği kadar önemsemesini, profesyonellikten uzak olduğunu, baştan sağmacılığını vurguluyor.

Ne demek istediğini bilmeyenin söylediği şey ne kadar doğrudur?

Bu soru işareti varılmak istemem sonucu baştan baltalıyor.

Sizler, Yeşilay’ın, benim yaptığım bu temel hatayı yapmayın. Her fırsatta, özellikle müşterilerinizle olan ilişkilerinizde işinize ne kadar değer verdiğinizi, o konuda ne kadar hassa ve ciddi olduğunuzu gösterin. Gösterin ki müşteriniz sizi sahiplensin, size bağlansın.

Leave a Reply