KİŞİSEL ÖZGÜRLÜKLER ÇOK ÖNEMLİDİR

Dün, tanıdığım bir çok kişinin telefonuna şöyle bir mesaj geldi :


Bu bilgi direk sağlık bakanlığından geliyor ve daha önce reçete, ilaç falan aldığımız zaman kullanılan mesajların hemen altında.Geçenlerde Sağlık Bakanı bir uygulama üzerinde çalışıldığını ve yakında korona teşhisi konan kişilerde kullanılacağını söylemişti. Ancak bu nihai kullanıcının kendi telefonuna, kendi izni veya hukuki bir zorunlulukla indireceği cinsten bir uygulamaya benzemiyor. Bakanlık kendi kararı ile tüm bireyleri, kimlik bilgilerini bilerek kullanabiliyor.

Bir çok kurtarma çalışması hatırlıyorum, zor dudurmda olanların lokasyon bilgisi, savcılık izni olmadığı için anında paylaşılmadığından insanların zor durumda kaldığını.

Evet, zor ve riskli günler yaşıyoruz ancak böyle ciddi bir takibin yapılabilmesinden bu an için memnunluk duysak dahi bunun hukuki olup olmadığını hızla sorgulamak ve eğer hukuki ise dahi bunu kişilerin iznine bağlamak gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde oldukça vahim sonuçlar doğrabilir kötü niyetli kullanılması halinde.

Bunun, hükümetin, koronavirüsle mücadele kapsamındaki yeni yasal düzenleme paketine sosyal medya ağlarını da dahil etmesi ile aynı günlere gelmesi aslında tesadüf olamaz ve çok tartışılması, üzerinde çok durulması gerek bir konu olduğunu düşünüyorum. Kişisel bilgilerin bu kadar açık olması herkesi zora sokacaktır. Uyuşturucu kaçakçıların, katillerin yerinin tesbiti için gereken kişilik haklarının paylaşılmasının dahi hukuk güvenliğinde olduğu bir systemin hızla yıkılıp, tüm bu bilgilerin paykalılır olması ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ için büyük bir risk.

Genelde, “iş yaşamı” dışındaki görüşlerimi yazmak veya paylaşmek gereği görmeme ragmen, konun her alanda rahatsız edici olduğunu düşündüğüm için yazdım bu yazıyı, iş yaşamı da dahil. Düşünün, üzerinde çalıştığınınz bir proje ile ilgili olarak rakiplerinizin size takibettiğini ve kimlerle görüştüğünüzü tesbit ettiğini.

Hatta biraz daha gen,iş düşünelim gelen mesajları:

“Ahmet, bugünkü parti mitingine gelmedin.”

“Hasan, rakip partinin mitingine gittin.”

“Hüseyin, dün akşam meyhanede ne işin vardı?”

“Veli, 2 haftadır cumaya gelmediğin anlaşılmıştır.”……

Böyle ciddi bir konuda panjdeminin bahane olarak kullanılması çok sakıncalıdır.

Leave a Reply