Yeni Fikirler

(9 Kasım 2009 da HABERTÜRK de yayınlanan yazı.)

Hızla gelişen teknoloji, rekabetin inanılmaz ve ağır baskısı, üretimin tüketimden daha fazla olması ve müşteri tercihlerindeki seçicilik artık şirketleri değişik olmaya, hem de her çok değişik olmaya zorluyor. Bu değişiklik sadece ürün ve/veya hizmette değil, şirketlerin hizmet anlayışlarının, tedarikçi ilişkilerinin, organizasyon yapılarının, müşteri ilişkilerinin de değişimini gerektiriyor uzun süreli yaşayabilmek için. Şirketler olarak artık sadece tüketiciye sağladığımız fayda yeterli olmuyor, bilinçlenen tüketici ne kadar doğaya saygılı olduğumuzu ne kadar yeşil olduğumuzu da değerlendirmelerinin bir parçası olarak görüyor.

Marty Neumeier‘e göre zig-zag’lar içerisindeki şirketlerin zag yani, satış ve karlılığını sürdürebilecek başarılı şirketlerin iyi ve değişik eksenleri üzerinde hem iyi hemde değişik olma özelliğini göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Tasarımcı Düşünce‘nin (Design Thinking*)yaratıcısı Tim Brown‘a göre tasarım, sadece ürün, hizmet ve işlemleri değil, stratejileri de değiştirecek bir güç.

Prof.Robert Hayes, dün rekabet fiyatta idi, bu gün kalitede, yarın ise tasarımda olacak diyor.

Bu çabalar içerisinde küçüklü büyüklü bir çok şirket yenilikler geliştirmekte. Bu yeniliklerden bazı ilginç olanlarını aşağıda aktarmak istiyorum.

Bu yenilikleri ve fikirleri haftalık olarak size tanıtıp aktaracağız, sizlerinde bu tip yenilikçi uygulamalarınız veya fikirleriniz varsa bize yazın onları da tanıtalım.

WINK – (http://www.wink-eyewear.com)

Gözlük satıcısı olan WINK aslında hiç de yabancısı olmadığımız bir sistemi, gözlük sektöründe uygulamaya başlamış. Telefon ederek çağırdğınız WINK temsilcisi evinize veya iş yerinize gelerek gözlük koleksiyonunu (uzak – yakın veya güneş gözlüğü) ev veya iş yerinize getiriyor, önceden konuştuğunuz gereksiniminiz konusunda istediğiniz çerçeveyi seçmenize yardımcı oluyor, daha sonra camlarını takılmış olarak size gönderiyor.

Bu sistemin müşteri için avantajları, vakit kaybını önlemesi, bulunduğu yerin rahatlığında alışveriş edebilmesi ve çevresindekilerin fikirleri alması olarak özetlenebilir. Şirket açısından ise, mağaza masraflarını minimize etmek, müşterinin çevresindeki potansiyellere ulaşabilmek ve kendisini diğer gözlükçülerden farklı kılmak olarak değerlendirilebilir.

Aslında yıllar önce Türkiye de aynı şekilde saat satışı yapılırdı, hala yapılıyor mu bilmiyorum, eski bir uygulamanın yeni bir sektördeki tekrarı denebilecek bir yaklaşım, ancak sektörüne bir değişiklik getirdiği aşikar.

Box Life – (http://www.aboxlife.com/)

Birçok şirket Box-Life’ın sağladığı eski kutuları kullanarak ürünlerini son tüketiciye göndermeye başlamış. Kutuların özelliği, daha önce kullanılmış olan kutuların üzerindeki barkodu girerek aynı kutunun daha önce nereler gittiğini, hangi mesafeleri aştığını görebilmeniz.
Bu uygulamayı kullanan şirketin doğaya olan saygısını ön plana çıkartması şirketi ayıran özellik olarak oluyor.

Bunu gibi daha bir çok deşiklik örneği yaratıcılık sınırlarını zorluyor ve şirketleri değişik olma yönünde geliştiriyor.

Peki siz neler yapıyorsunuz veya yapmayı düşünüyorsunuz ?

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

Leave a Reply