YANLIŞ OLAN İŞ PLANINI NEDEN YAPIYORUZ?

Her iş planı, hatta her plan yapıldığı andan itibaren yanlıştır diyoruz. Peki neden iş planı yapmakta veya istemekte israr ediyoruz?

Her zaman yazdığım, söylediğim gibi öncelikle iş modeli hazır olan bir işin iş planının hazırlanması çok uzun ve karmaşık bir iş değildir. Uzun ve karmaşıksa da o zaman model zaten daha oturmamıştır.

Planında aslında yaptığımız tek şey işin gelişimindeki vizyonu kağıt üzerine dökmeye çalışarak nihai kararların verilmesi ve kendimiz dahil her paydaşın anlayabileceği bu gün ve yarın tanımlaması yapmaktır.

Yani şu anda bulunduğumuz noktadan, yarın varmak istediğimiz noktaya gidip gidemeyeceğimizi, veya nasıl gidebileceğimizi, bunun için neler gerektiğini görmektir.

Ayrıca, iş planının, işletmelerin büyümesini ve performansını  geliştirdiği, Brinckmann, J., Grichnik, D., ve Kapsa, D. nin 11,046 şirket ile yaptığı araştırmada anlaşılmıştır.

Başka bir araştırma ise (Burke, A., Fraser, S., & Greene, F. J.) iş planı yapan şirketlerin yapmayanlara göre %30 daha hızlı büyüdüğü gözlenmiştir.

Hızlı büyüyen şirketlerin %71’inin iş planı var (Upton, N., Teal, E. J., & Felan, J. T).

“İş Planı”’nın önemini ve yararını gösteren bir çok bilimsel çalışma var.

Aslında kavramlar konusunda mutabık kalmadığımız için ve belki de biraz işin kolayına kaçmak istediğimiz için İŞ MODELİ’nin önemini gözardı ediyormuş gibi görünse bile aslında kavramlarda uzlaştığımızda herkesin aynı şeyi söylediğini ve planlamanın önemini görüyoruz. (İŞ PLANIMI?–İŞ MODELİMİ? (1))

Daha işin başında olan girişimlerin planlarının, yol katetmiş, belli bir yaşa ve noktaya gelmiş şirketlere göre daha basit ve daha kısa planlar hazırlaması aslında doğal. Doğal, çünkü işin başında olanlar, çok hızlı bir biçimde ürünleri, müşterileri hakkında sürekli yeni şeyler öğrenerek sürekli strateji geliştirmek zorundalar ve iş planlarının da değişim hızının bu esnekliğe uyması gerekmekte.

Aslında İş Planı yapmak, sadece geleceği ve gideceğiniz yolu belirlemek değil, belirli hedefler koyarak işiniz, ürününüz ve müşterinizi daha iyi tanıdıkça gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlamak için gerekli bir işlev.

İşi başında olanları yapması gereken 50-60 sayfalık iş planları değil, basitleştirilmiş hatta mümkünde 1 tek sayfaya sığabilecek iş planları.

Leave a Reply