KARIŞAN KAVRAMLAR

FİZİBİLİTE – İŞ MODELİ – İŞ PLANI

Yukarıdaki üç kavram çeşitli çevrelerde ve zamanlarda sürekli olarak karıştırılmaktadır. Bunları bir örnek üzerinde açıklamaya çalışacağım.

Bir mimar düşünelim, bu mimar bir yerde bir arazi görüp beğeniyor ve bu arazinin üzerinde AVM’mi, ofis binası mı, yoksa konut mu yapsam diye düşünmeye başlıyor ve sonunda arazinin boyutlarına, bulunduğu yere göre bu binalardan birini seçiyor kafasında.

Buna, “İŞ FİKRİ” diyoruz, sadece bir hayal ama mimarımızın kafasında oldukça somutlaşmış bir hayal.

Mimarımız bu hayalini gerçekleştirip gerçekleşmeyeceğini görmek için bir altyapı çalışması yaparak önce imar durumunu kontrol eder. İmar durumunda bu araziye istediği binayı yapıp yapamayacağını, yapabilecekse hangi boyutlarda yapabileceğini görür. Arazi üzerinde bir çalışma yaparak zemin durumuna bakar, bataklık mı, kayalık mı, normal bir arazi mi ? Buna göre buraya yapacağı inşaatın maliyetleri konusunda bir fikir edinir. Arazini yapısı yapılacak binaya çok yüksek maliyetler ekleyebilir ve o zaman bunu yapmaya değmeyebilir.

Buna “FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI” diyoruz.

Fizibilite çalışması, ‘Bu iş yapılabilir mi  ?’ sorusunun yanıtını arayan, teknolojik ve finansal olarak yapılabilirlik araştırmasıdır.

Bu arazide hayal ettiği binayı yapabileceğini gören mimar, kafasındaki çeşitli bina şekillerini kağıt üzerinde taslak olarak çizmeye başlar ve bu taslaklardan birini, kendi veya müşterisinin yaşam ve zevk biçimlerine uygun olarak seçer.

Buna “İŞ MODELİ” diyoruz.

İş Modeli, bir şirketin “değeri” nasıl yaratıp, nasıl dağıttığını ve finansal sürekliliğini kazandığını tanımlayan mantık modelidir.’ 

Artık binasını yapmaya hazır olan mimarın yapması gereken son ve diğerlerine göre biraz daha zor bir işi kalmıştır, binanın projesini çizmek. Bu proje, inşaatı yapacak olan kişilere tüm detayları verecektir.

Buna da “İŞ PLANI” diyoruz.

İş Planı, şirketinizin geçmişini, gelecek için vizyonunuzu ve bu vizyondaki hedeflerinize varmak için uygulayacağınız planları anlatan çok önemli bir stratejik planlama dokümanı (aracı) ve şirketinizin yol haritasıdır.

Leave a Reply