“BRIEF” VERMEK – 5N-1K / İŞİMİZİN ÖZÜ

İngilizce “brief” kelimesinin tam karşılığını ararken, “özetlemek”, “bilgi vermek”, “talimat vermek” olarak Türkçeye çevrildiğini fark ettim.

Düşünmeye başlayınca gördüm ki, aslında yöneticilik, patronluk yaşamının çok büyük bir kısmı “brief” vermekle, kalan kısmında büyük bir kısmı “brief” almakla geçiyor, ancak çoğumuz bunun ve öneminin farkında değiliz.

Satış yaparken, kişileri işe başlatırken, satın alırken, departmanlardan beklentilerimizi belirlerken, görev verirken, “İş Planı” hazırlarken yaptığımız iş aslında “brief” vermekten başka bir şey değil.

İşimiz konusunda en önemli “brief” vermemiz gereken kişi aslında yine kendimiziz, kafamızda işimizle ilgili her şeyi yazılı hale getirerek bir “İş Planı” hazırlamaz isek, her gün, her şey değişir, işimizin tarifi bile. Ancak bunu yaptıktan sonra birlikte çalıştığımız iş arkadaşlarımıza onlardan ne beklediğimizin “brief”ini verebiliriz, ancak bunu yaptıktan sonra web sitemizi yaptıracağımız kişi veya kuruluşa “brief” verebiliriz.

İş Modelimiz, İş Planımız yoksa işi tarif etmek, kendimize bile tarif etmek zorlaşır ve bu tarifi yapamadığımız sürece istediklerimize ulaşmakta zorlanırız çünkü hedeflerimizi belirleyemeyiz, daha doğrusu neyi istediğimizi bilemeyiz.

Bazı şirketler reklam verelim kararı veriyorlar, ama reklamı neden vereceklerini bilmeden, pazarlama planı olmadan reklam vermek kuyuya para atmaktan farksızdır, paranız boşa gider. Öncelikle bu reklamın amacını belirlemeli, planlarınızla uyum içinde olmasını sağlamak zorundasınız, aksi halde ajansa “brief” verirken söyleyeceğiniz şeyler “aman şu ünlüyü kullanalım”, “yok model sarışın olsun”dan öteye geçemeyecektir ki bunun da yardan çok zararı vardır.

Şirketlerin web sayfalarına bakın, büyük bir kısmının nerede ise birbirinden kopya olduğunu, sadece renk resim değiştirildiğini göreceksiniz. Neden? Çünkü o sayfayı, herkeste var bizim de olsun mantığı ile hazırlattıkları için, ne için hazırlandığını değil sayfayı hazırlayanlar, kendilerine dahi anlatamadıkları için.

Bunların sağlıklı yapılabilmesi, iş modelimizi ve iş planımızı hazırlamaktan geçer.

Aslında işinizle ilgili, gazetecilerin düsturu olan 5N-1K ilkesini:

Ne?
Ne zaman?
Nerede?
Nasıl?
Neden?
Kim?

Kullanarak hızla iş modelinizi, iş planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz, her beklentinizi, tarifiniz anlatırken bu modeli kullandığınız zaman elinizde belirgin bir “brief” hazırlama kuralı olacaktır.

 

Leave a Reply