Yarının Şirketleri Dün Başlar 1 – VALVE

Çalışma masanızın tekerlekli olmasının tek sebebi var…

VALVE 1996 yılında kurulmuş, oyun programları yazan ünlü bir şirket. Ancak öyle sıradan bir şirket değil, yarınları, örgütsel anlamda bugünden başlatan bir şirket.

“Yeni İşe Başlayanlar İçin El Kitabı” şirketin nasıl bir organizasyon yapısına sahip olduğunu ve nasıl çalıştığını çok güzel anlatıyor.

El kitabının girişi :

Size, ne yapacağınızı söyleyen bir olmadığında, korkusuz bir macera olan ne yapacağınızı bilmek için cesur bir yolculuk,

diye başlıyor.

Aslında şirketin yapısını anlatan güzel bir giriş, “ne yapacağınız söyleyen olmadığında…”.

Ve yine girişten bir cümle ile, “Bu kitapçıktaki hedeflerin önemli olmasına karşılık gelecekte Valve’ın başarıları, sizin fikirlerinize, yeteneklerinize ve enerjinize bağlıdır.” çalışandan beklenen, çalışanın şirketçe kim olduğu net bir şekilde anlatılıyor.

Basık bir organizasyon yapısına sahip bir örgütlenme modeli kurulmuş VALVE’da ve el kitabının örgütlenme kısmında “bir kurucumuz ve başkanımız var, ama o bile sizin amiriniz değil” diyerek detaylandırılıyor. “Şirketi fırsatlara doğru yönlendirmek, risklerden uzaklaşmak sizin elinizde.”

“Çalışma masanızın tekerleklerinin olmasının nedeni size şirkette bir hiyerarşi veya bulunduğunuz yerin sabit olmadığını hatırlatmak, çalışma arkadaşlarınızı seçebileceğiniz göstermek, ilgilenip katkıda bulunabileceğiniz projeler dahil olabileceğinizi hatırlatmak için var” diyor el kitabı.

Gelecek burada aslında, sadece biraz karışık.
William Gibson

El kitabından VALVE hakkında öğrendiklerimizin özeti :

• VALVE yatay bir organizasyonu benimsemiştir.
• Çalışanlar kendi görevlerini, işlerini yaratyırlar ve diğer çalışanlarla görüşerek bu görevi veya işi bir grup oluşturarak hedefe ulaştırılar.
• Her çalışanın masasındaki tekerlekler istediği gruba veya taşınmasına olanak sağlar.
• Şirket çalışanları mümkün olduğu kadar sosyalleşmeye teşvik eder.
• Herhangi bir komite, kapalı kapı veya toplantı yoktur.
• Uzun mesai saatleri özendirilmes.
• Maaşa ek, Cuma günleri masaj, işyerinde çamaşırhane, yılda bir kez istediğin yerde tatil gibi özendirivi yan haklar vardır.
• Astların üstler tarafından değerlendirilmesi sözkonusu değildir zira ÜST yoktur.
• Gerektiğinde isteyen evinde çalışabilir.

 

Leave a Reply