ÜÇÜNCÜ ENDÜSTRİ DEVRİMİ – 3 BOYUTLU YAZICILAR

Daha teleks kullandığımız yıllardı faksı ilk tanıdığımda. Yaptığımız iş nedeniyle sadece haberleşme değil, bazı evrakların da kopyaların da sürekli dışarıyla paylaşılması gerekiyordu. Bir gün kapıdan giren bir firma temsilcisi, bize faksı tanıttı. Kâğıtlar, bir yerden bir yere sadece telefon hattını kullanarak gerçek zamanlı aktarıyordu.

Hemen aldık o faks makinasını, birçoğunuza komik gelecek ama o ilk fakslar neredeyse çamaşır makinası boyutlarındaydı ve fiyatları da bir servetti. Çok geçmeden küçüldüler, ucuzladılar ve herkes tarafından kullanılabilecek ekonomik fiyat ve boyutlarda geldi derken ona da gerek kalmadı. Bugünkü işimde küçük bir bilgisayar ve hem tarayıcı hem de yazıcı olan makinamla her şeyi halledebiliyorum.

Hatta telefonumu kullanarak her şeyi pdf olarak kaydedip kullanabiliyorum.

Aynı şeyler mekanik fotoğraftan dijitale, teyp bantlarından CD’ye, sabit telefondan kablosuza, iletişim ve bilgisayar teknolojilerinde de yaşanmadı mı?

Eskiye göre ürün ve buluşların yaşam süreleri de kısaldı bu arada.

Şu sıralarda dünyada yeni bir çağ başlatacak ürünlerden biri de 3 boyutlu yazıcılar (sanırım otoinşa adı kullanılıyor bu aletler için). Hatta 3.endüstriyel devrimi başlatacak aletler bunlar.

Artık bu teknolojide kullanılan hammaddelerde oldukça çoğalmaya başladı.

Bu yazıcılar ile yapılmış olan bazı şeyleri sadece gazete haberlerine bakarak izleyebilirsiniz:

Tüfek şarjörü,
Model uçak,
Elbise,
Mobilya,
Protezler.

Airbus 2050 yılında bu teknolojiyi kullanarak uçak üretmeyi düşünüyor.

Ford yedek parça servislerinde parça stoku tutmak yerine bu makinalarla üretmeyi planlıyor yedek parçaları hemen talep noktasında.

Yıllardır birçok prototip bu çok pahalı yazıcılar ile ve yüksek maliyetli olarak zaten üretiliyordu ancak devrimsel etkisi bugünlerde başlıyor.

Bu devasa makinaların boyutları bir çanta boyuna kadar indi ve fiyatları da $ 500 lara kadar düştü. Bunun anlamı çok yakında artık her yerde olacaklar.

Ve artık yaratıcılığın sınırları ortadan kalkacak, her yaratıcı, her girişimci hızla üretime en azından test üretimine geçebilecek.

Değişim daha da hızlanacak.

Hızlanan değişimin günlük yaşamımıza, eğitime ve çalışma yaşamımıza ise etkisi artık daha da yüksek ve hızlı olacak.

Merak ediyorum kaç tane 3 boyutlu yazıcı var Türkiyede ?

Leave a Reply