SON KARAR

Dün online bir toplantı vardı AVM yöneticilerinin. Uzun yıllar yaptığım bir iş olduğu ve hala izlediğim bir sektör olduğu için faydalanmak amacı ile katıldım. Uzun süren bir toplantı olduğu için zaman zaman diğer işlerimle ilgilenmek için ayrılmama ragmen oldukça sürükleyici bir toplantı idi. Ana konu doğal olarakne yapacağız, ne yapıyoruz soruları. Sevgili Ercüment’in (Alptekin) ve Nevzat’ın (Yavan) konuşmaları oldukça ilgimi çekti.

Temelde konuşulan konu “normale” (daha doğrusu yeni normale) dönüş süreçleri idi. Herkes bunun için bir çok şeyler yapıyor. Tabi her şirketin kendi özel bilgileri paylaşılmadığından ggenel konuşuldu.

Dışarıdan ve genel baktığım için merak ettiğim bir çok sorunun konuşulmadığını görmek beni şaşırtmadı.

KPMG’nin sektör raporuna göre Türkiye’de 2019 yılı AVM sayısı 453.

Dünyada kapanan AVM’lerin sayısı giderek artıyor ve ben her zaman bu konuda Türkiye’nin çok hızla bu evreye gireceğini düşünüyorum.

Peki bu AVM’lerin kaç tanesinin:

Çıkış stratejisi (exit strategy) var?

Kriz dönemine gireli neredeyse 40 gün oldu, kaçtanesi SWOT – PEST – TWOS analizlerini yeniledi?

Bu analizleri yaparken kaç tanesi pandemic sonuçlarını hesaba kattı?

Kaç tanesinin elinde kaybedecekleri muhtemel kiracı listesi var?

Kaybedecekli kiracıların yerine kimleri koyacakları listesi?

Yeni nakit akım projeksiyonları?

Ve kaç tanesi binanın AVM dışında hızla başka bir projeye nasıl dönüştürülebileceğini düşünüyor?

Aslında bu sorular tüm işler ve sektörler için geçerli.

ÇIKIŞ STRATEJİLERİ, genelde zora düşünce kullanılacakmış algısı olan bir kavram ve sorduğunuzda aldığınız cevap genellikler “Allah korusun” diye başlar ama bağlantıdaki yazıda ne olduğunu ve olması gerektiğini görebilirsiniz. Benim açımdan tüm iş planlarında olması gereken kavramlardan biridir.

Son 40 gün içerisinde yapmamız gereken ilk çalışmalardan biri de, yeni normalde kim oladuğumuzu ve olacağımızı anlamak veya hatırlamak için yeni koşullara uygun SWOT – PEST – TWOS analizleri yapmak olmalıdır. Bu bize, yeni normalde strateji belirlemek (belki de iş değiştirmek, sektör değiştirmek) için gerekli en önemli konulardan biridir.

Sevgili Ercüment’in söylediği gibi “Avrupa Birliği ve ABD’de de hazır giyim sektörünün 2020 yılında 300 milyar dolar küçülmesi bekleniyor“, bu kiracı yapısın çok etkileyecek bir öngörü ve gelirler direk bağlantılı bir sorun. Bu bilginin kaynağını buldum, ilginç bir çalışma, isteyenler buradan
ulaşabilir.

Her sektör, her iş için temel kriterlerden biri de revise iş planlarını hızla yapmak ve gerekiyorsa çıkışa hızla gitmek olacaktır aksi halde kayıplar, altından kalkılamayacak boyutlara gelebilir.

“İlk hatanız yanlış otobüse binmekti.

Her zaman hatalar yapılabilir.

Ama önemli ve size bedel ödetecek hata ise o otobüste kalmaktır.” diyor Seth Godin. (YANLIŞ OTOBÜS)

Leave a Reply