KRİZLERİN KAZANLARI VE KAYBEDENLERİ VARDIR

Her kriz sırasında ve sonrasında kazananlar ve kaybedenler olur. Krizin büyüklüğüne göre bu oyuncular sektörün kendisine kadar uzanabilir. Bununla ilgili çokca yazılıp çiziliyor. Ben sadece kendi küçük gözlemimi paylaşmak istiyorum.

Şimdi 3 veya 4. Haftasındayız karantinanın ve başından beri fazla değişiklik olmadı, hala bazı küçük esnaf, özellikle gıda sektöründe, kazanan durumda. Büyük satıcıların (süpermarketler) şimdiye kadar çok güzel işleyen eticaret operastonları, hazırlıksız yakalanmaları nedeni ile teslimatı 5-6 günde yapabiliyor. Bu da, bakal, manav vs. deki alışverişi artırıyor. İlk günlerdeki gözlemlerinde vardığım bu sonuç (Esnaf ve Kriz) hala geçerli.

Bu dönem insanların e-ticaret kullanma alışkanlıklarını hızla artırdı ve bu muhtemelen devam edecek bir alışanlık halini alcak. Birisi küçük esnafı destekleyecek bir online alışveriş uygulaması kursa oldukça başarılı olabilir sanki. Esnafı, 500 – 600 metre yarıçapındaki ev halkı ile buluşturan ve o bölgeye hizmet verebilecek 2-3 gencin teslimat için kullanılacağı bir system pek ala başarılı olabilir.

Herneyse, benim için kaybeden en önemli isim idefix oldu. 28 Mart tar4ihinde verdiğim siparişten 10 gün boyunca ses çıkmayınca siteden control ettim ve hala hazırlanmakta olduğunu görünce telefon ettim. Ancak ertesi gün hazırlandı ve faturası geçti sınıfına geçtı ama yine de hala rafta kaldı. Ancak bugün kuryeye (8 Nisan) verilebildi. Her sipariş böyle geçikmeli çıkıyor #idefix ten.

Peynir çok severim ve Kars’tan, Konya’dan küçük ama kaliteli üreticilerin ürünlerini alırım.

#idefix e karşılık Kars Bakkaliyesi’ne (tavsiye ederim) 4 nisan’da verdiğim sipariş dün (7 Nisan) elime geçti.

Sitesi bile olmayan, siparişleri whatsapp üzerinden alan Hal Manav’a verdiğim sipariş bugün geliyor.

Kurumsal (!?) olarak adlandırılan şirketler dökülürken küçük işletmeler can havliyle muhteşem servis veriyor, ve kurumsallık palavralarının nasıl şiştiğini görmek çok eğlenceli oluyor.

Küçük ve orta boy işletmelerin bu kriz döneminde yaratıcı çözümlerle gelmeleri, onların krizin kazananı olma şansını9 çok artıracaktır.

______________________________________________

Bu yazının yazılışından bir hafta sonra sitelerini açmışlar.

https://www.tarladanmeyvesebze.com/meyveler

 

One Reply to “KRİZLERİN KAZANLARI VE KAYBEDENLERİ VARDIR”

  1. Pingback: KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLMEK - İş Planı

Leave a Reply