GİRİŞİMCİNİN YATIRIMCI SUNUMUNDA OLMASI GEREKEN 10 SLAYT

Girişimciler fon ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli yatırımcalırla karşılaşmak ve iş fikirleri hakkında sunum yapmak zorundalar. Bu sunumların nasıl olacağı konusunda yazılmış onlarca yazı mevcut heryerde. Geçenlerde HBR tarafından yayınlanan “Get Backed” adlı kitap elime geçti. Kitabın yazarları Evan Baehr ve Evan Loomis hem girişimciler ve girişimleri için milyonlarca dolar yatırım almış kişiler. Aynı zamanda da bir çok girişimcinin yatırım alan girişimlerini inceleyerek bu kitabı yazmışlar. Kitabın ana konusu, girişimcinin yatırımcıya yapacağı sunum için gerekli temel 10 konu veya slayt.

Başarılı bulduğum bu çalışmadan esinlenerek sizlere 10 temel konuyu özetledim.

  1. ANAFİKİR: Aslında bu slayt asansör konuşmasında olduğu gibi iş fikrinizin insanların hangi sorununu çözeceğini anlattığınız bölüm. Fikrinizin ne olduğunu, anlaşılması en kolay şekilde anlatmalısınız bu bölümde.
  2. FIRSAT: Burada, yer alacağınız sektörü ve bu sektör içerisinde iş fikrinizi diğerlerinden ayıranın ne olduğunu belirtmelisiniz. Büyüme potansiyelini ve müşterilerin neden sizi seçeneklerini, sizi rakiplerden ayıran özellikleri vurgulamalısınız.
  3. SORUN: Burada iş fikrinizin çözmeyi hedeflediği sorunu açık bir şekilde ortaya koymalısınız, bu sorun neden var, neden sıkıntı yaratıyor, insanların kaçı bu sıkıntıyı veya sorunu yaşıyor gibi. Son kısım, yanı kaç kişinin bur sorunu yaşadığı, bunu çözen bir işletmenin neden başarılı olacağını belirleyecektir, unutmayın.
  4. ÇÖZÜM: Sorunu ve sorunun varlığını dinleyiciye aktardıktan sonra karşınızdakine bunu nasıl çözebileceğinizi anlatmalısınız. Burada bir video veya bir bilgisayar programı gösterilebilir. Eğer fiziksel bir ilk örnek sunabiliyorsanız detaylar anlatılabilir.
  5. ÇEKİM GÜCÜ: Yatırımcılar bu işin yapılabilmesi için kendilerine ihtiyaç duyulduğunu hissetmemeli. Bunun yerine satışların veya kullanıcıların nasıl çoğalacağını ifade edebilmelisiniz. Araştırmalar kullanmak yeterli değil bu aşamada, veri kullanmak gerekli. Gerçek satışların varlığını gösterebilmek en ikna edici şey ancak daha satış başlamadıysa, ADWORDS araştırması yaparak potansiyel müşterileri yapacağınız açılış sayfasına yönlendirerek onların mail adreslerini toplamayı deneyerek hem potansiyel müşteri varlığını gösterebilirsiniz, hem de müşteri kazanma maliyeti konusunda fikir edinirsiniz.
  6. MÜŞTERİ: Hedefimiz “şu sayıda müşteri” diyebilmelisiniz. Yatırımcı, büyüyebilecek bir işe yatırım yapmayı arzu eder, bu anlamda hedeflenen müşteri sayısı ve ciro çok önemli olacaktır. Öncelikle ulaşabileceğiniz müşteri sayısın ve gelirleri belirleyerek toplam ulaşılabilecek geliri göstermelisiniz. Ardından da toplam içerisinde satış yapabileceğiniz müşteri sayısı ile ortaya çıkacak geliri göstermekte yarar olacaktır. Böylece genel durum ve mikro düzeyde demografik hedef görülecektir. Böylece hedefin büyüklüğünü ve bunun içerisinden alabileceğiniz payı göstermiş olursunuz.
  7. REKABET: Burada müşterinin sorunu siz olmadan nasıl ve kimlerle çözdüğü açıkça anlatılmalı ve rakiplerin fiyatı, bölgesi, hızı, kalitesi gibi konular sizin çözümünüz ile karşılaştırılarak anlatılmalıdır.
  8. İŞ MODELİ: Müşteri kazanma maliyeti, nakit akımı, başabaş noktası ve fiyat değişikliklerinin doğuracağı sonuçlar ve bunların başarınız üzerindeki etkileri anlatacağınız bölümdür bu bölüm.
  9. EKİP: Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bu işi kimin gerçekleştireceğini, ekibinizin geçmişini ve uzmanlık alanlarını aktarmalısınız bu bölümde.
  10. FON KULLANIMI: Ne kadarlık bir fona ihtiyacınız var ve bununla neler yapacaksınız? Şu miktarda fonla gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz şeyler şunlardı şeklinde bir giriş yapabilirsiniz. Yatırımın geri dönüş süresinin optimal olduğunu ve kar edilebileceğini vurgulamak gerek.

Aslında bunlar her yatırımcının bilmek isteyebileceği her şeyi toparlayan başlıklar, unutmayın bu başlıkların sunumda işleyiş şekliniz ile vermeyi ve yatırımcıların almak isteyeceği yazılı bir dosyada işleme şekliniz farklı olacaktır.

Leave a Reply