KARINCALARDAN LİDERLİK DERSLERİ

Harward Business Review blogunda Ndubuisi Ekekwe’nin karıncalardan çıkarttığı dersleri anlatan bir yazısı beni oldukça düşündürdü ve paylaşmak istedim.

(16 Ekim  2010 da HABERTÜRK de yayınlanan yazı.)

Ekekwe, tüm Afrika Üniversitelerinde yazılan tezlerin paylaşılacağı dijital bir kütüphane projesi üzerinde çalışmaya başlarken yaptığı bir yolculuk sırasında verdiği bir molada karıncaları izliyor ve bir anda karıncaların davranışlarından dersler çıkartarak yürüteceği projeye uyarlamaya karar veriyor.
“Dinleniyordum, hareket halindeki karıncalar ilişti gözüme. Bir tanesi yiyecek bulduğunda, diğerleri hemen gelip el birliği ile yiyeceği depo alanlarına götürüyordu. Düzenlerini bozmaya karar verdim ve malesef bunu yaparken bir tanesi yaralandı. Diğerleri hemen toplandı ve yaralıyı götürdüler, sonra tekrar organize olarak işlerine döndüler. Kendilerinden en az 30 kat büyük olan şeyleri taşımak gibi muhteşem işler gerçekleştirirken hiç bir denetlemenin olmadığını gördüm. Onları izlerken aklıma proje geldi, başkalarından yardım almak için güvenmek hoş olacaktı ve aldığım dersler doğrultusunda projeyi nasıl yürüteceğim konusunda kararları verdim” diyor Ekekwe yaptığı gözlemleri ve çıkarttığı dersleri şöyle sıralıyor.

Gözlem: Karıncalar ekip olarak çalışıyor.
Ders: Profesyonellerden oluşan bir ekip kuracağım.

Gözlem: Karıncalar birbirlerine güveniyor.
Ders: Kaliteyi, sadece kendim yaparsam yakalarım fikrinden vargeçmeliyim.

Gözlem: Karıncalar, boyları değişik olmasına rağmen ortak hareket ediyorlar.
Ders: Projeyi, benim projem değil, bizim projemiz haline getireceğim ve takım üyelerinin yeteneklerine göre görev dağılımı yapacağım.

Gözlem:
Karıncalar açık ve şeffaf davranıyorlar.
Ders: Fikrimi, aynı şekilde düşünen insanlarla paylaşacağım. Karıncalar yiyecek bulduklarında hızla birbirlerini haberdar edip birlikte taşıyorlar.

Gözlem: Karıncalar kararlı ve hedef odaklı.
Ders: Takım, zaman zaman yavaş dahi olsa sürekli çalışmalı, teslim süreleri de hedef olarak gösterilmeli.

Gözlem: Karıncalar sürekli gruplaşıyor.
Ders: Üzerinde çalıştığım fikir çalışmıyorsa yenisine geçmeliyim hemen.

Aslında bundan bir çok ders çıkartmak mümkün. Şirketlerde çalışanların tümüne güvenerek ve onları teşvik ederek daha fazla verim alacağımız aşikar. Özellikle küçük işletmelerde herşeyi kendinizin yapabileceğine inanmak büyük bir hata, başkalarına da başarma ve/veya bazen hata yapma şansı vermeli ve çalışanlardan yardım istemeliyiz.

Buna benzer bir örnek de bence Alexander Osterwalder’in “Business Model Generation” kitabını yazma şeklidir. Kitabın yazılışına yaklaşık 400 profesyonelin katkısı olduğu gibi kitabın dizaynı ve bastırılması için de bir çok kişinin katılımı olmuştur ve kitap kollektif bir çalışma ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Ekekwe’nin projesine gelince yaklaşık bir ay önce başlamış ve sağlıklı bir şekilde yürüyor.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

2 Replies to “KARINCALARDAN LİDERLİK DERSLERİ”

  1. Benzer deneyi ben de yapmıştım.Karınca yuvasını saatlerce izler onlara bisküvi verirdim. Bir gün büyük parça koydum. Bir karınca tek başına taşıyamadı. Gitti diğer 2 karınca ile geri geldi. Bu defa yiyeceği sakladım. sonra tekrar geldi o zaman önüne koydum..tekrar gitti 2 karınca ile geri geldi..bu 3 defa tekrar etti…En sonunda diğer karıncalar yalan söyleyen karıncaya saldırdılar….

    ekip ruhunu anlamak için karıncalar muhteşem dirler…

Leave a Reply