BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ ?

(10 Nisan  2011 de HABERTÜRK de yayınlanan yazı.)

Değişimi ve özelliklede değişimin eğitim sistemindeki gelişmelere olan etkisini tartışmaya açmak amacıyla Karl Fish ve Scott Mcleod’un hazırladığı,’’ Bunları Biliyormuydunuz ?’’ adında bir sunumu var.

Sunumun  geneline baktığımızda dünyanın geleceğini anlamaya çalışmamıza yardımcı olacak, özellikle teknolojinin getireceği yeniliklere ve ekonominin gideceği yönü görmemize yarayan bir çok soru ve bunların yanıtları ile hazırlanmış bir sunum.

Bu sorular ve yanıtlarının bir kısmını aşağıda sizlerle paylaşıyorum, paylaşıyorum ki artık bizlerin olmasa bile çocuklarımızı nelerin beklediğini ve dünyadaki değişimin inanılmaz hızını görelim.

Önümüzdeki sekiz saniye içerisinde 34 bebek doğacak ve bunların 5’i Hindistanda, 4’ü Çinde 1’i de ABD’de doğmuş olacak.

Acaba onların dünyası nasıl olacak?

1900 yılında dünyanın en zengin, en büyük ordusuna sahip,dünyanın finansman ve iş merkezi olan,en güçlü eğitim sistemine sahip, para birimi dünyayı yöneten, en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkesi hangisiydi?

İngiltere..

2006 yılında üniversitelerden mezun olan gençlerin;

1.3 milyonu ABD’li,

3.1 Milyonu Hindistanlı,

3.3 Milyonu Çinli

2006 yılında Hindistanda üniversiteden mezun olan gençlerin yüzde kaçı İngilizce konuşuyor dersiniz?

%100 ü…

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde en çok İngilizce konuşan insanın hangisi olacağı tahmin ediliyor dersiniz?

Çin..

Bunu 60 sene önce,40 sene önce,hatta 20 sene önce tahminedebilirmiydik?

ABD Çalışma Bakanlığı istatistiklerine göre çalışanların ¼ ü çalıştıkları işte bir yıldan kısa bir süredir,1/2 si beş yıldankısa süredir aynı işte çalışıyor.

Bugün okul çağında olan gençlerin 38 yaşına vardıklarında en az 10-14 işte çalışacakları tahmin ediliyor…

Yeni medya, organik tarım,e-ticaret,nano teknoloji gibi birçok konu 10 yıl önce üniversitelerde okutulmuyordu.

Acaba bundan 10 yıl sonra neler okutulacak.

50 milyonluk bir seyirci kitlesine, radyonun 38, televizyonun 13 ve internetin 4 yıl içerisinde ulaştığını biliyormuydunuz?

Google’da aylık aramanın 2.7 milyardan fazla olduğunu biliyormuydunuz? Googledan önce bu soruları kime soruyorduk acaba?…

Teknolojik bilgi şu anda iki yılda bir ikiye katlanıyor(2006).2010 yılında sadece 72 saatte ikiye katlanacağı öngörülüyor.

Siz bunları okurken 3000 adet e-kitabın yayınlandığını biliyormuydunuz?

NewYork times da bir hafta içerisindeki bilginin, 18.yüzyılda bir insanın tüm yaşamı boyunca edindiği bilgiden daha fazla olduğunu… Biliyormuydunuz?…

Nokıa’nın saniyede 13 cep telefonu ürettiğini, diğer bir deyişle siz bu yazıyı okuyuncaya kadar 3900 adet cep telefonu ürettiğini biliyormusunsuz?…

2020 yılında internete en çok cep telefonu ile bağlanılacağını biliyormuydunuz?…

Cep telefonunun sahip olduğu bilgisayar gücünü,MIT da 1965 yılında kullanılan bilgisayardan bir milyon kez ucuz,bin kez güçlü ve yüzbinde bir boyut olarak küçük olduğunu biliyormuydunuz?…Diğer bir deyişle bir binaya ancak sığabilen bir araç artık cebimize sığabiliyor.

ABD’de gazete baskısının son 25 yılda 7 milyon adet düştüğünü, buna karşılık son beş yıl içerisinde gazetelerin internet sitelerine 30 milyon yeni okuyucunun kayıt olduğunu biliyormuydunuz?…

2009 yılında konvansiyonel reklamcılık gelirlerinde düşüş giderek büyüdü;

ABD’de

Gazete reklamlarında düşüş %18, Televizyon reklamlarındaki düşüş %10.1, Radyo da %11.7,

Dergilerde ise %18.4,

Buna karşılık ise dijital reklam sürekli artış gösteriyor;

Cep telefonu ile yapılan reklamlardaki artış %18.1, internetle ise %9.2

Biliyormuydunuz?…

Tüm bunların anlamı değişim çok hızlı ilerliyor,şu anda çocuklarımız henüz ne olduğunu bilmediğimiz işler ve teknolojiler için hazırlanıyorlar, ve bu teknolojiler ile henüz varlığından bile haberimiz olmayan sorunları çözecekler.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

One Reply to “BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ ?”

  1. Gelecekte herkes evlerden müdürlerinin verdiği işleri bilgisyarlarında yapacaklar ve emailleriyle müdürlerine işlerini gönderecekler. Türkiye’de internete bağlanma sayısı 5.6 milyon’dan 60 milyon’a çıktığı anda ülkemizde yeni bir çalışma oluşumu olacaktır. Evi hem ofis hem ev olarak kullanmak. Cep telefonundan zaten internete girildiği için heryerde iş düşünülebilecek. Microsoft’un ve Apple’ın icloud’ı da yardım edecek.

Leave a Reply