ESNAF DA BEYAZ YAKALI DA ARTIK PREKARYA

Bazılarımız, aslında “prekarya” tanım için BEN DE PREKARYAYIM) olduklarının henüz yeni farkına varıyor. Özellikle orta ve küçük esnaf sadece “VUCA” (tanım için ARTIK HERKES FUTURİST OLMAK ZORUNDA) dünyasının getirdiği risklerin, beraberinde getirdiği güvencesizliğin dinin farkında değil ve bunu ancak yaşadıktan sonra fark ediyor.

Pandemi dönemi sadece borç batağına itmekle,kalmadı aynı zamanda iflas etmelerine ve tüm ellerindekilerini kaybetmelerine neden oldu.
Geçen gün bir tweet gördüm, unutamıyorum: “14 ay öncesine kadar 23 çalışanı olan bir lokantam vardı, şimdi lokantamı kapatıyorum, yüz binlerce lira borcum peki çözüm ne var, arabamı sattım, peki çözüm ne evim ipotekli.
Standing’in tanımlamasında “salariat” olarak geçen sınıfın orta ve alt kademelerinde ki yöneticiler de aynı sonuca doğru gidiyor. Yine geçenlerde, linkedin’de bir genel müdürün profilinin altında yazanları gördüm:
daha düşük iş tekliflerine açık
Artık sadece teknolojik gelişme, globalleşme tehditleri altında yaşamıyoruz. VUCA dünyasının tehditleri ve etkileri Çok yakında yükselerek görülecek çevresel ve küresel krizlerin tehditleri de var.
En güzel güncel örneği pandemi.

Tüm bunlar prekarya’nın hızla sayısal artışını gerçekleştiriyor.

Peki çözüm ne?
  • Sistem değişikliği mi?
  • Bilinçli kapitalizm mi?
  • Genel yaşanabilir gelir mi?

One Reply to “ESNAF DA BEYAZ YAKALI DA ARTIK PREKARYA”

  1. Standart ve rutin işlerde -Kalite ,kapasite ve verimlilik kontrolu yapan ara programlar gelişecek
    Standart dışı işlerde-sanat gibi,yaratıcılık gerektiren işlerde populerite bir ölçüm kriteri olacak

Leave a Reply