SETH GODIN’in MODERN İŞ PLANI

Her konuda olduğu gibi İŞ PLANI konusunda da ortada birçok yeni görüş, yaklaşım ve hatta formüller var. Herkes nasıl olması gerektiği konusunda görüşlerini belirtiyor tabiki, 5 dakikada İş Planı, gözünüz kapalı İş Planı nasıl yapılır, hakiki İş Planı falan gibilerden.

S.Godin, blogunda Modern İş Planının nasıl olması gerektiği konusunda bir yazısı var.

S.Godin’e göre modern İş Planıda olması gereken beş bölüm var;

1.Gerçekler : Bu bölümde görmek istediği pazar, pazarın yapısı, ürün veya hizmet, müşterilerin özelliği vb. konularında yalın ve detaylı gerçekler.

2.İddialarınız : S.Godin’e göre bu bölüm yapacağınız veya yapmayı planladığınız iş ile getireceğiniz değişimin ne olacağını anlatan bölüm, kendi tanımı ile ;

X’i yapacağız, bunun sonucunda Y olacak, Z’yi şu kadar para ile bu kadar zamanda yapacağız, pazara Q’yu sokacağız ve pazarın tepkisi şöyle olacak gibi.

Godin’e göre modern İş Planının kalbi bu zira yapılacak işler gene onun felsefesine göre değişim sağlamalı.

Bu bölüm (benim de her zaman belirttiğim gibi) haliyle yanlışlıklarla dolu olacak, bütçeler veya zamanlama tutturulamıyacak vs.

3.Alternatifler : Bu bölümde iddialarımıza ulaşamadığımızda nasıl çözümler getireceğimizi, esneklik paylarımız anlatan bölüm.

4.İnsanlar : Projeyi götürecek takım, siz ve yanınızdakiler kimlerdiri anlatan bölüm.

5.Para :
Ne kadar para harcayacaksınız, nakit akımınız ne olacak vb. Finansman ile ilgili bölümler.

Aslında güzle bir özet ama klasik İş Planından farklı bir şey göremediğimi söyleyebilirim, tek farkı klasik anlamda yaklaştığımızda S.Godin başlıklarını biraz daha açıyoruz.

Aslında herşey değişiyor ve bunu yakalamak zorundayız, İş Modelleri değişmekte, işi yapış şekli ve yönetim tarzı değişmekte ve hatta düşünce tarzı değişmekte ve değişmek zorunda ancak yaptığımız işi kendimize veya üçüncü şahıslar anlatmaya çalıştığımız iş planının (formatı, başlıkların sırasının değiştirilmesi gibi şeyler dışında) fazla değişebileceğini pek düşünemiyorum.

Nakit akımı olmayan bir İş Planı düşünebilirmisiniz ?

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

One Reply to “SETH GODIN’in MODERN İŞ PLANI”

  1. Mesela google ile başlayan “şirket içi takımlar”, nakit akışı ile ilgilenmezler kullanıcı tatminini nokta kabul ederler. Şirket içinde projenizi sunarsınız, tüm iş planınız aynıdır, sadece nereden para kazanacağınızı koymazsınız. Bu daha farklı düzedeki yöneticilerin elindedir.

Leave a Reply