GEÇİCİ YÖNETİCİLERİN (Interim Management) FARK YARATAN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Bu yazı Mehmet Akozan (FİNALİZ DANIŞMANLIK) tarafından, GEÇİCİ YÖNETİCİLİK (INTERIM MANAGEMENT) NEDİR ?” başlıklı yazıyı genişletmek amacıyla  yazılmıştır.

Geçen yazımızda geçici yöneticiliğin tanımını vermiştik. Bu yazımızda ise fark yaratan özelliklerinden sözedeceğiz.

Geçici yöneticilerin fark yaratan ortak özellikleri şöyle sıralanabilir:

1.    Yüksek vurucu etkileri vardır: Geçici yöneticilerin, hızla önemli farklar yaratma, şirket kültürünü hızlı değerlendirme ve yoğurma konusunda alışkanlıkları vardır. Onlar ısınma veya yerleşmek için zamana gereksinim duymazlar; hızla ellerindeki işe odaklanırlar.
2.    Bağımsızdırlar: Onlar şirketteki politikaların dışında kalabilirler, böylece olup bitenleri tarafsız bir konumdan değerlendirebilirler. Zor ve popüler olmayan kararların alınması gerektiği dönemlerde bu özellikle yararlı olabilir. Bu kişiler, aynı zamanda her şeyi olduğu gibi söyleyebilen, güvenilen danışmanlar olarak hareket ederler.
3.    Profesyoneldirler: Geçici yöneticiler kendi içlerinde “mikro işletmeler”dir. Kendilerini çalışanlar gibi görmezler, şirketlere çalışanların getirdiği yükleri yaratmazlar.
4.    İş hayatında kıdemlidirler: Yönetim kurulu veya yakın düzeyde çalıştıkları için geçici yöneticilerin ağırlığı ve kredibilitesi yüksektir.  Onlar işletmelere, departmanlara liderlik yapmaya alışıktırlar. Kalifikasyonları yüksektir ve etkin çözümler sunmak için önerilerde bulunurlar.
5.    Dönüşümcüdürler: Geçici yöneticilik, genellikle değişim, geçiş, iyileşme, kriz yönetimi ve dönüm noktası geçişi gibi faaliyetler üzerine odaklanır. Görevleri eksikler ve kısıtlı olanaklar içinde yapılmayı gerektirse bile onlar işe değer katar, işyerine enerji getirirler.
6.    Esnek uzmanlıkları vardır: Çok farklı işlerden oluşan güçlü sicilleri ile seçtikleri sektör ve disiplinlerde uzmanlıklarının derinlik ve genişliğini birleştirerek kullanabilirler. Bu esnek uzmanlık ile hızlı sonuçlar elde ederler.
7.    Zaman odaklıdırlar: Geçici yöneticilere kısa sürede kolayca ulaşabilirsiniz. Bir kere kolları sıvadıklarında, sonuçlara asla gereğinden fazla zamana gerek duymadan, üzerinde uzlaşılan zaman parametrelerine en uygun şekilde değer yaratırlar.

Gelecek yazımızda geçici yöneticilerin ne gibi durumlarda maksimum yarar sağlayabileceğini anlatacağız.

Leave a Reply