Ayşe Arman- Charles Bukowski- Tom Peters- Seth Godin- Marty Numeir

‘’ Artık böyle bir dünyada yaşıyoruz. Sadece iyi işler çıkarmamız değil, görsel olarak da iyi durmamız bekleniyor…’’ diye başlamış bu sabah Ayşe Arman ve devam ediyor:

‘’ Artık her şey bir bütün. Herşeyimizle ortadayız. Ajda bunun en güzel örneği, yaş nedir ki Ajda için. O sadece müziğiyle değil, her şeyiyle Ajda. Ambalajın tamamı önemli yani.’’

Ayşe Arman hem yazılarında, hem düşünce tarzında, hem de kişiliğinde bir üslup, bir tarz taşıyan, yani STİL sahibi bir yazardır bana göre.

Edebiyattan, özellikle şiirden hiç anlamam, ancak geçen hafta bir şekilde elime geçen Charles Bukowski’nin ‘’Style’’  şiirini günde birkaç kez hatırlamaya başladım. Türkçesini bulamadım bir türlü, o nedenle bazı kısımlarını benim çevirimden okumak zahmetini vereceğim size.

Ben de Bukowski’nin kullandığı style-stil kelimesine sadık kalmak istiyorum, okurken lütfen TDK’nın stil için kullandığı üslup, biçem, tarz açıklamasını aklınızdan çıkarmayın ve stil gördüğünüz yerde üslup- biçem- tarz sentezini düşünün.

‘’ Stil herşeyin yanıtıdır.
Sıkıcı veya tehlikeli bir güne taze bir yaklaşım yoludur.
Sıkıcı birşeyi bir stil ile yapmak,
Tehlikeli bir şeyi stilsiz yapmaktan iyidir.
Tehlikeli bir şeyi stil ile yapmaya ise ben sanat derim
Boğa güreşi bir sanat olabilir.
Boks bir sanat olabilir.
Sevmek bir sanat olabiir.
Sardalya konservesini açmak bir sanat olabilir.
Stil sahibi insan pek yoktur.
Stili muhafaza edebilen (koruyan) pek insanda yoktur.
İnsandan daha çok stile sahip olan köpekler gördüm.
Buna karşılık stil sahibi köpekler çok değildir.
Ama kediler dopdoludur bununla.
……..
………
Hapisanede stil sahibi insanlara rastladım.
Hapisanede, dışarıdakinden daha fazla stil sahibi insana rastladım.
Stil değişikliktir, birşeyi yapmanın bir yolu, yapılmış olmanın bir yolu.’’

Son 20 yılın en büyük yönetim gurularından Tom Peters’ın sürekli söylediği şey ne ? Değişiklik ve farklılık yani şirketlerde de, yönetimde de, yöneticilerde de STİL faklılığı. “İşinizi Yeniden Yaratın – İş Hayatında Mükemmeli Yakalamak” adıyla Türkçeye çevrilmiş olan “Re-Imagine”, “Vay Canına Dedirtmek” adıyla çevrilmiş olan “Pursuit of Wow!” kitaplarında ve bir çok makalesinde anlatmak istediği bu stil farkını yakalamak ve yakalatmak.

2,5 milyonluk insanlık tarihinin son 20-30 yılındaki logaritmik bir hızla gelişen teknolıoji doğal olarak sosyal yaşamı ve buna bağlı olarak da ekonomik yaşamı hızla değiştirmekte, sonuç olarak da şirketlerin veya işlerin yaşayabilmeleri için yeni bir düşünce tarzı geliştirmeleri gerekmekte.

İşte Seth Godin‘in de Marty Numeir’in de kitaplarında bloglarında anlatmaya çlıştıkları bu, gerek girişimciler, gerekse hali hazırda işleri süren işadamları, şirket liderleri ve siyasi liderlerde olması gereken bu STİL, stil farklılığı ve farkındalığı, bunu yakalayamaz isek ilerlemek, yürümek çok zor.

Özellikle girişimci adaylarının kurmayı arzu ettikleri işte stili yakalamaları önemli.
İşte bu nedenledir ki Ayşe Arman’ın, Charles Bukowski’nin, Tom Peters’ın, Seth Godin’in, Marty Numeir’in yazdıkları, söyledikleri benimkilerden daha fazla anlaşılıyor, okunuyor ve kabul görüyor, çünkü onların bir stili var.

 

_________________________________

Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
Teşekkür ederim.

 

2 Replies to “Ayşe Arman- Charles Bukowski- Tom Peters- Seth Godin- Marty Numeir”

  1. Pingback: BUKOWSKI, GİRİŞİMCİLİK VE DEĞER ÖNERİSİ : tkaraca.com

  2. Pingback: BUKOWSKI, GİRİŞİMCİLİK VE DEĞER ÖNERİSİ - İş Planı

Leave a Reply