VİZYON ve MİSYON’u anlamak neden bu kadar zor ?

Uzun zamandır vizyon ve misyonu, aralarındaki farkları anlatmaya çalışıyorum. Bunun temel nedeni, büyük diyebileceğimiz birçok kuruluşta dahi baştan beri anlaşılmamış olduğunu sürekli gözlemlemem.

Neredeyse baktığım tüm kurum vizyon ve misyonlarında sıralama dahi yanlış, genelde önce misyonu ve ona bağlı (ki olmaması gereken) bir vizyonu anlatıyorlar.

Misyonu belirleyen vizyondur, tersi değil, bu nedenden dolayı önce vizyonun ardından da, vizyona gittiğimiz yolda bu gün ne yapmakta olduğumuzu gösteren misyonun gösterilmesi gerekir.

Alice : Buradan gitmek için bana hangi yolu izlemem gerektiğini söyler misin?
Cheshire Kedisi :
Nereye gitmek istediğine bağlı bu.
Alice : Neresi olduğunun önemi yok!
Cheshire Kedisi :
O zaman hangi yol olduğunun da bir önemi yok.
Alice : Sonunda herhangi bir yere varsın da.
Cheshire Kedisi :
Elbette varacaksın. Eğer yeterince uzun yürürsen.

Dün gittiğim İdealtepe Göz Nuru Vakfı’nda, aşağıda gördüğünüz misyon ve vizyon” duvarda asılı. Tanımlamalardan yola çıktığımızda dahi yanlış, en azından başlıkların yeri değişse bile daha anlamlı olacak.

 goz

Sanırım bunun nedeni öncelikle vizyon ve misyonun kurum için olan önemini anlamamak, ondan sonrada bu kavramları anlamamakta yatıyor.

Muhtemelen kurumun başında birisi, “yahu bunlar herkeste var bizde de olması gerek” zihniyeti yola çıkıyor, kavramların kendisini ve önemini anlamadığı için de başka birilerine bizim vizyonumuzu ve misyonumuzu yazın diye buyuruyor, bu aynı şekilde 2-3 kademe daha yürüyor. Sonunda birileri bir şeyler yapıyor ve bu da yalan yanlış kullanılmaya başlıyor.

Alın aşağıda bir örnek daha, OYAK’ın web sitesinden alınmıştır.

oyak

Paydaşları öne çıkartan yaklaşımın bu kadar keskin olduğunu ilk kez görüyorum.

Emir kumanda zinciri içerisinde davranan bir kurumun yapısı ancak bu kadar ortaya çıkartılabilir sanırım.

Bu yazının yorumlarına, Türkiye’de rastladığınız en güzel ve amaçlarına uygun yazılmış vizyon ve misyonları gönderenlerden seçeceğim 5 kişiye “Girişimciler İçin Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama” adlı kitabımı hediye edeceğim.

8 Replies to “VİZYON ve MİSYON’u anlamak neden bu kadar zor ?”

  1. Tufan bey merhaba,
    E-Posta adresime dün düştü blog’unuz. Nerden çıktı bu derken açtım inceledim. Hoşuma gitti sanıyorum artık takip edeceğim. Vizyon misyon konuna gelince. Ben kamuda çalışıyorum. Bizde de var bunlar ama inanın ne kimsenin umurunda ne de ne anlam taşıdığı biliniyor. Üst yönetici için anlamı bayrak direğinde bir tse-iso bayrağı olsun da… Moda yani sizin anlayacağınız. AB müktesebatı mecbur koşmasa kimsenin dert edeceği de yok. Özellikle kamuda ne verimlilik ne karlılık ne de kalite ölçülmez ölçülse bile gereğini yapamazsınız çünkü sizi bağlayan sizin kendi oluşturduğunuz bağlardan önce kanun yönetmelik ve siyaset vardır malum. Sizin anlayacağınız manzara güzel ama gözler de yol da bozuk.

  2. Tufan Bey Merhaba,

    Türkiye’de rastladığım ve amaçlarına uygun yazıldığını düşündüğüm, vizyon ve misyonların içinde Garanti Bankasının Vizyon ve Misyonunu çok beğendim.
    Garanti Bankasının,
    VİZYONU;
    Avrupa’da en iyi banka olmak.
    MİSYONU;
    Etkinliğimiz, çevikliğimiz ve örgütsel verimliliğimizle müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, topluma ve çevreye kattığımız değeri sürekli ve belirgin bir biçimde artırmak.

    Uzm.Öğrt.Necmettin ADANAŞ
    Seferihisar /İzmir

  3. Merhaba Tufan Bey,

    Ben Boston Liderlik Enstütüsünde Stefan Covey den aldığım eğitimde,
    Önce misyon ( var oluş nedenin )
    sonra vizyon ( ulaşmak istediğin nokta )
    bunlara bağlı olarak politika & stratejiler
    daha sonra Hedefler ve
    en son taktikler olarak öğretildi.
    Sıralama bu şekilde idi.

    Siz farkli soylüyorsunuz, kafam karıştı!..

    Erdal DEVRENK
    İSTANBUL

    1. Merhaba Erdal Bey,

      İşin felsefesine indiğiniz zaman değerlendirmelerin çıkış noktası değişik oluyor.
      Beni kişisel görüşüm (ki benim gibi daha başkaları da var) gitmek istediğiniz nokta, bulunduğunuz nokta ile çelişiyorsa yolunuzu gitmek istediğiniz yöne çevirmek gereği.

      Alis : Lütfen bana hangi yoldan gitmem gerektiğini söylermisiniz ?
      Kedi : Nereye varmak istediğine bağlı.
      Alis : Farketmez.
      Kedi : O zaman hangi yoldan gideceğin de farketmez.
      O sırada açıklamasına devam eden Alis : … yeterki bir yere varayım.
      Kedi : Yeteri kadar yürüdüğün zaman bir yere varırsın zaten.

      Yorumunuz için teşekkürler.

  4. merhaba Tufan Bey
    Vizyonu bende misyondan veya misyonlardan daha üstün görüyorum.Vizyonlar bağımsız olmalı buna göre misyonlar oluşturulmalı şirketlerin vizyonlarında meydana gelen küçük bir değişiklik misyonlarda daha açık olarak belirtilmeli veya yeni bir m,syonu yapılandırmalı şeklinde düşünüyorum.

  5. Doğru söylüyorsunuz, ayrıca zaman içerisinde değişen gelişen teknoloji ve sosyal çevre nedeni ile vizyon da değişiklik gösterecektir.

  6. VİZYONUMUZ:

    Temel felsefemiz; hangi koşullarda çalışırsak çalışalım Kaliteli işçiliği ve İş Güvenliğini her zaman ön planda tutmak ve bu ilkeler ışığında çalışmaktır. Kalitenin tesadüf sonucunda ortaya çıkmadığının bilinciyle bunu bir ödül gibi algılamak yerine bir mecburiyet olduğunun gerçekliğine inanmaktayız.

    KASTEL MAKİNA

    MİSYONUMUZ:

    Başlıca görevimiz; gelişmiş ülkelerdeki çalışma ve üretim prensiplerinden faydalanarak üretimlerimizi her zaman bu şablona göre şekillendirip ve hatta daha iyi Boru işçiliğinin yapılabileceğini anımsayarak yüksek standartlarda ve kaliteli Boru işçiliği yapmaktır.

    KASTEL MAKİNA

    1. Merhaba Ercan Bey,

      Öncelikle teşekkür ederim ilginize, ayrıca iyi bir deneme. Ancak vizyonunuzun ve misyonunuzun tanımlara uyup uymadığı konusunda oldukça tereddütlerim var, daha ziyade “değerlerimiz” olarak yorumlanabilir.

Leave a Reply