Stratejik Ortaklıklar

Bugün olduğu gibi genel veya özel kriz günlerinde küçük veya büyük şirketler için en önemli çıkış yollarından biri de stratjik ortaklıklar kurmaktır.

Stratejik ortaklığı, şirketler seviyesinde faydalı-yararlı ortaklıklar tanımlayabiliriz. Ortaklar, herhangi bir evlilik ilişkisine girmeksizin, kendi stratejik amaçlarına ulaşmaya yönelik güç birlikleri kurarlar. Arkadaşlık seviyesine indirgediğimizde, kirayı paylaşan ev arkadaşlığı olarak tanımlayabiliriz.

Örneğin havayollarının kurdukları ortaklıklarda mil puanları tüm havayollarında geçerli olabilir, ortak rezervasyon kanalları kullanılabilir buna karşılık rekabet devameder. Aynı zamanda da sistemi

kullanan yolculardan en yüksek faydayı elde etmek için çalışırlar.

Stratejik ortaklıklarda fayda sağlamaya çalışan ortaklar diğer ortakların faaliyetlerini yakından izleyerek öğrenme fırsatı bulurlar.

GM ve Toyota trafından kurulmuş olan NUMMI’nin amacı küçük araçlar üretmek idi. Bu ortaklığın sonunda Toyota bir çok şey öğrenerek ayrılmıştır.

Obama yönetimi, Craysler’e yardım önkoşullarından biri olarak da Fiat ile stratejik ortaklık kurmasını şart koşmuştur. Buradaki beklenti, Craysler’in Fiat ile birlikte rekabet etmedikleri alanlarda, ( scale – economies i için) yeni pazarları öğrenmesi, yeni markalar yaramasını sağlamaktadır.

Kurulacak stratejik ortaklıklar, aynı konuda her iki tarafında aynı harcamaları yapmasını engelleyebilir, aynı zamanda da ortaklar kendi yollarında ilerlemeye devam eder.

Stratejik ortaklıklar, çok cazip görünmelerine karşılık oldukça kırılgan bir ilişkidir ve sonsuza dek sürmezler.

Çeşitli stratejik ortaklıkların yaratılmasında ve bozulmasındaki tecrübelerime dayanarak bu ortaklıkların başarı sağlamasının çeşitli şartlara bağlı olduğunu söyleyebilirim. Bu şartları şöyle https://espanolfarmacia.net/

özetleyebiliriz.

  • Her iki ortağında bir birinden farklı güçlü alanlarının olması gerekir. Aksi halde ortaklardan birinin herhangi bir şekilde fayda sağlaması mümkün değildir.
  • İlişkinin, her iki taraf için de stratejik bir önemi olmalıdır. Sadece arkadaşlık, beraberlik olsun diye kurulan bir ilişkinin, taraflara bir yarar sağlaması bir yana, devamı bile söz konusu olamaz.

  • En güçlü ve kalıcı stratejik ortaklıklar, tarafların aynı işe çok yakın olmamaları ve ortaklıkta yaptıkları faaliyeti, bireysel olarak tek başlarına yapmayacakları durumlarda oluşur.

  • 4-Ortaklığa önem verildiğini yatırım yaparak veya taraflar arasında kilit personel değişimi ile gösterilmesi gerekir.

  • İlişkinin kurulmasındaki en önemli şeylerden biri saydamlıktır. Ortakların birbirlerinden bilgi
  • saklamaları halinde başarı mümkün olmayacaktır.

  • Tarafları birbirine bağlayacak ve birlikte yürütebilecekleri faaliyetlerin olması önemlidir.

  • Ortaklığın tarafsız ve bağımsız yürütülmesini sağlayacak idari bir yapı oluşturulmalıdır.

  • Karşılıklı güven duygusu olmalı ve taraflar etikleri korumalıdır, aksi halde ortaklığın yürümesi mümkün olmayacağı gibi, davalaşmalara kadar gidecek süreçler yaşanabilir.

Stratejik ortaklıklarda taraflar bağımsız kalabilmeli, buna karşılık maliyetlerde azalma, daha geniş

bir pazara yayılabilme vb. gibi yararlar sağlayabilmelidir.

Cazip ve kolay görünen bu ilişkinin kurulmasından çok sürdürülmesi zordur ve çok dikkat isteyen bir yönetim gerektirir.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

Leave a Reply