GELECEK ÖĞRENMEKTE YATIYOR

Bugüne kadar gerek eğitim sistemimiz gerekse çalışma hayatı bize hep öğrendikten sonra yapmayı öğreti benimsetti. Ama artık gelecek (gelecek bugündür) sürekli öğrenerek yaşamımızı sürdürebileceğiz.

Sadece teknolojideki değişim logaritmik değil, buna bağlı olarak bilginin miktarı da logaritmik olarak artıyor.

Teknik bilgi her 2 yılda bir 2 ye katlanıyor diye not almışım 2013 yılında değişim üzerine çalışırken, ama artık çok daha hızlandı aradan yıllar geçtikçe.

Buckminster Fuller’a göre Sıfır yılından sonra bilginin ikiye katlanması 1,500 yıl sürdü, 250 yıl sonra tekrar ikiye katlandı 1750 lerde, 1900 yılında yani sadece 150 yıl sonra tekrar ikiye katlandı. 21. yüzyılın başında sadece iki yıla indi bu hız, hatta 2013 yılında yaptığım çalışmada bu iki yılı kullanmışım hız olarak. Şimdi ise neredeyse 12 saate indiği düşünülüyor teorik olarak.

Bu hıza baktığımız zaman bugün öğrendiklerimizin yarın yetersiz kalacağı hemen gözüküyor, bu da aslında bugünkü eğitim sisteminin bizi ne kadar geride tuttuğunu bir göstergesi. Üniversiteyi bitirdiğiniz yıl öğrendiğiniz her şey artık çok eski bilgiler haline dönüşüyor.

Tüm bu gelişmeler “uzmanlığı da öldürüyor artık, uzmanlık alanları hızla eskiyor, yok oluyor. Bu ortamda yaşayabilmemiz için sürekli öğrenmemzi gerekiyor.

Artık “öğrendikten sonra yapma” devri çoktan son buldu, eskiden  çalışmak için öğrenirken artık öğrenmek için çalışmamız gerekiyor, sürekli öğrenmek.

 

 

Leave a Reply