Uçan Kale ve İş Planı

1935 yilinin sonbaharinda o güne kadar üretilen en büyük uçak olan UÇAN KALE ABD Hava Kuvvetlerine tanıtım yapmak için havalandı ve 100 metre kadar yükseldikten sonra yana doğru yatmaya başlıyarak düştü, uçağın 5 personelinden 2 si yaşamını kaybetti.

Kazadan sonra kazanın nedenlerini araştıran uzmanlar grubunu vardığı sonuç insan hatası idi, uçak o güne kadar yapılan en büyük ve karmaşık uçak olması nedeniyle kullanması da oldukça karmaşıktı ve uzmanlar tarafından “uçurulmak için çok karmaşık olarak” nitelendirildi.

Bununla başedebilmek için yapılan çalışmalar sonucu varılan nokta ise oldukça ilgiçtir ; daha çok eğitim, daha çok uçuş vs. gibi klasik yöntemlerin dışına çıkıldı ve uçağın uçurulması aşamaları dökülerek her bir aşama için çeşitli kontrol listeleri geliştirildi proje yönetimlerinde yapıldığı gibi ve böylece tüm işlemler insanın hafızasına bırakılmak yerine bir liste haline getirilerek pilotlara destek verilmiş oldu.

Kontrol listesi kullanılarak uçurulmaya başlanan bu ilk uçak ondan sonra Hiçbir kaza yapmaksızın yaklaşık 3 milyon kilometre uçtu.

(The Checlist Manifesto – Atul Gawande)

Yeni başlıyan bir girişimci için de İş Planı oldukça karmaşık bir yapıya sahip gibi gelebilir, bu nedenle küçük bir kontrol listesi kullanmak faydalı olacaktır, hazırladığım İŞ PLANI KONTROL LİSTESİ`ni buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

Leave a Reply