YÖNETİM FELSEFESİ

liderlikBugün Clarence Francis’in aşağıdaki sözüne rastladım bir yerde.

Bir insanın zamanının satın alabilirsiniz, fiziksel olarak belli bir zamanda ve belli bir yerde olmasını sağlayabilirsiniz ve hatta belirli bir zaman dilimi içerisinde ölçülebilir sayıda kas hareketi yapmasını sağlayabilirsiniz. Ama onun coşkusunu, sorumluluk almasını, sadakatini, kalben – zihnen ve ruhen bağlılığını satın alamazsınız. Bunları kazanmanız gerek.

Clarence Francis, son yıllarda unutulan, Taylor zamanı (Bilimsel Yönetim) yöneticilerinden ve yönetim yazarlarından biridir. Yukarıdaki sözü bugün üzerinde durduğumuz, İK’cıların sürekli yazdığı birçok konuyu özetliyor.

Lider olamayan yöneticilerin, patronların en anlayamadıkları şeyi özetliyor. Lider olamayan birçok “lider” her şeyi verdikleri maaş ile çözebilecekleri sanıp daha ötesini kavrayamıyorlar, onun yerine ceza, baskı, bağırtı çağrı, çoban köpekleri ile her şeyi “çözüyorlar”. Ama insan kazanamıyorlar, başarısız oluyorlar ve bunların da “mağduru” oluyorlar. Aslında gerçek bir lider olabilmek için insan olabilmek gerek.

Şu sıralar Bodrumdayım, buradaki turizmcilerin yıllardır şikâyeti vardır personelden, “mevsim ortasında 100 lira için sattı beni”. Peki sen ona başka ne verdin ki, sadece bir ölçüm değeri, karşılığında ne beklemelisin? O ölçüm değeri ile seni satmasını doğal olarak karşılamak gerek.

 

Leave a Reply