DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ SON ON YILDA NASIL DEĞİŞTİ

Sürekli değişim ve değişimin hızını irdelemeye ve anlatmaya çalışıyorum, çünkü bir çok KOBİ’nin ve hatta startup’ın bu hızın farkında olmadığına inanıyorum. Değişim o kadar hızlı ki, yıllar sonra olacağını sandığımız şeyleri yarın sabah karşımızda buluyoruz, ve bulmaya devam edeceğiz. Bu hıza ayak uydurmayı bırakın, önüne geçmeyi beceremez isek de yok olacağız.

Fortune 500 listesini kullanarak, bu hızı ve buna bağlı azalan şirket ömürlerini göstermek için birkaç yazı yazmışım geçmişte. Bugün gördüğüm ciro bazında dünyanın en büyük 100 şirketi listelerindeki son on yılın karşılaştırmaları oldukça ilginç geldi bana, artık şirketler değil ülkeler yer değiştirmeye hızla başlamış durumda. Zaten uzun zamandır teknolojinin ve buna bağlı olarak büyümenin doğuya kayacağı, Avrupayı geride bırakacağı konuşulup yazılan şeylerdi ama artık gelecek değil bu, bugün çoktan başlamış durumda.

Dünyanın en büyük şirketleri son on yılda nasıl değişti (İngilizce) yazısında bu değişimi gösteren çok güzel grafikler ve açıklamalar var. Bunları özetlersek;

İlk yüz arasındaki şirketlerin 43 tanesi on yıl önce bu listede yer almıyordu. Bu değişikliklerin bazıları bekleniyordu ancak bazıları ise sürpriz. Örneğin apple, gelir açısından 2008 yılında dünya sıralamasında 337. İdi, ama bugün 11.

Listenin ilk onunda ağırlıklı sektör enerji ve bunların yarısı da Çin şirketi.

Çin firmaları çoğaldıkça Avrupa firmaları liste dışına çıkıyor.

Değişim insanları, şirketleri değil dünyayı yerinden oynatıyor, yarın bakarız diyecek vaktiniz yok, dün bakmalıydınız. Teknolojiyi, dünyayı yakından takibetmeyenler yakında liste (yaşam) dışı kalacak.

Küçük hatalar Kodak, Blockbuster, Sears gibi devleri yok etti unutmayın.

İlgili diğer yazılar:

BİR ŞİRKETİN VEYA BİR İŞİN ÖMRÜ

ŞİRKETLERİN YAŞAM SÜRESİ

KAÇ ŞİRKET YARINI GÖREBİLECEK – Yıkıcı Değişim

Leave a Reply