ELEKTRİKLİ ARABALAR İŞ MODELLERİNİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Elektrikli araçlar hızla gelişiyor ve konvansiyonel araçların yerini alıyor. Ve hatta birçok ülke fosil yakıtı kullanan araçların yasaklanacağı tarihleri belirledi bile. Norveç 2025’te, İsrail, İzlanda, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İsveç 2030’da İngiltere 2035’te Fransa, Singapur, Sri Lanka 2040’ta fosil yakıt kullanan Araçların kullanımını yasaklayacak.

Elektrikli arabaların çevresel yararlarının yanısıra birçok da ekonomik yararı olacak. Hele bir de şoförsüz kullanım eklenince araç kullanımı, imalatı, satışı kullanımında alıştığımız birçok kavram, alışkanlık değişecek.

Meslek olarak şoförlük, taksicilik ve hatta bildiğimiz anlamda oto tamirciliği kalmayacak, bunların yerini yeni iş modelleri alacak. Araç sahipliği yok olacak abonelik sistemine geçilecek,

Geçenlerde rastladığım bir İsrail girişiminin (REE) geliştirdiği kaykay şeklindeki model tüm iş modellerinin değişebileceğini gösteriyor.

Resimde görülen araç, motorları tekerleklerin içerisine yerleştirilmiş, kaykay benzeri bir yapıda. Bu da üzerini ihtiyaçlarınız doğrultusunda tasarlayabileceğinizi gösteriyor. Bu yapı İŞ Modellerini tamamen değiştirecek bir düşünce tarzı. Araç pazarındaki tüm Müşteri Segmentini, Değer Önerisini ve tüm diğer yapıtaşlarını baştan sona değiştirme potansiyeline sahip.

İŞ MODELİ çalışmaları için güzel bir vaka analizi olarak kullanılabilir.

Leave a Reply