Sezginin Gücü

Herkese iyi bayramlar.

Bu sabah Forbes dergisini son sayısını karıştırırken başlığı hemen ilgimi çeken bir yazı okudum: “Sezgi Girişimciliğin Geleceğini Nasıl Şekillendirecek?”

“Sezgi” gittikçe önem kazanmaya başlıyor.

Oprah Winfrey, “içgüdülerimize karşı geldiğimizde, kendimizi olayların akışıyla çelişkiye düşürdüğümüzü ve kararları yavaşlattığımızı” söylüyor.

Elon Musk kariyerine insanlık için en önemli zorlukları sezerek başladı. Ona bu zorlukların uzay yolculuğu ve elektrikli araçlar olduğunu söyleyen sezgileri, kendisinin ilk prensipler düşüncesi dediği şeyden önce geliyordu.

PayPal’ın kurucu ortağı Peter Thiel’in Zero to One (Sıfırdan Bire) kitabında belirttiği gibi, önemsiz olmaktansa cesur olmayı göze almak daha iyidir.

Ama tabi herkes her konuda bir şeyler söylüyor.

Küresel iş ortamı artık, oynaklık, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık (VUCA) ile karakterize ediyor. VUCA dünyasında geleneksel analitik modeller yetersiz kalmakta. Veriler eksik veya yetersiz olduğunda bile girişimcilerin bilinçli kararlar almasını sağladığı için iş sezgisi çok önemlidir.

Girişimcilerin ve yöneticilerin hızlı karar vermeleri VUCA dünyasında çok önemli. Araştırmalar sezginin karar süreçlerini kısalttığını ortaya koymaktadır. Daha hızlı sezgi, daha doğru kararlarla sonuçlanabilir ve yüksek riskli ortamlarda rekabet avantajı sağlayabiliyor.

Yazıyı özetlersek:

  • İş Dünyasında Sezgi: Geleneksel iş kavramlarının artık işe yaramadığı ve iş dünyasında içgüdünün gücünden yararlanmak artık çok önemli.
  • Karar Verme Süreci: Araştırmalar, sezginin karar verme süreçlerini hızlandırdığını ve daha hızlı içgüdünün daha doğru kararlara yol açabileceğini gösteriyor.
  • Yaratıcı Problem Çözme: Sezgi, veri ve eylem arasında bir köprü görevi görerek, gürültüyü süzgeçten geçirip önemli olanlara odaklanmayı sağlıyor.
  • Müşteri Bağlantıları: İş dünyasında sezgi, müşteri ihtiyaçlarını anlamada ve derin bağlantılar kurmada giderek daha fazla rekabet avantajı sağlayacak.

Edison ile ilgili çok ilginç bir örnek var, bahsetmeden geçemeyeceğim:

Edison yeni bir ürün yaratmaya çalışırken, bir koltukta oturur ve elinde çelik bir top tutarak kestirirmiş. Ve top düştüğünde yeni bir sezgiyle uyanırmış.

Ancak ”Karar Verme” konusunda sezgisel karar vermeyi anlatırken üzerinde durduğun en önemi kısım “tecrübe” olmuştur. Sezgiyi şekillendiren aslında deneyimlerin sayısıdır.

Neden başarılı girişimcilerin büyük bir çoğunluğu 40 yaş üzerinde?

#SezgininGücü #GirişimcilikGeleceği #İçgüdüselKararlar #YaratıcıProblemÇözme #MüşteriBağlantıları #VUCA

Leave a Reply