2014’DE EN ÇOK ARANAN İŞ PLANI KONULARI

cafeEn eski ve en tanınmış İş Planı web sitelerinden Bplans içerisinde yüzlerce iş ve sektörle ilgili iş planı örnekleri de vardır. Geçenlerde, sitede 2014 yılında en çok aranan iş planı örneklerinden il 10’a girenleri yayınlamış.

     

  1. Hizmet
  2. Restoran, kafe, fırın
  3. Perakende ve online mağaza
  4. Sağlık
  5. İmalat
  6. Kar amacı gütmeyen örgütler
  7. Bar ve gece kulübü,
  8. Çiftçilik ve gıda üretimi
  9. Toptancılık ve dağıtıcılık
  10. İnşaat ve mühendislik.

Bu listede de açıkça gözüküyor, her zaman söylerim, girişimcilik sadece internet veya teknoloji tabanlı olmak zorunda değildir. Kuru temizleyicisi olamayan bir bölgede kuru temizleyici açmak da bir girişimciliktir, o da iş modeli – iş planı gerektirir. Ancak bir çok nedenlerden dolayı artık girişimcilik deyince internet ce teknolojiden konuşuluyor algısı yaratıldı ki bu ayrı bir yazı konusu.

Minda Zetlin’in söylediği gibi aslında liste olanlar kadar olmayanlar da çok ilginç. Örneğin yıllarca listede olan emlak danışmanlığı artık listede değil.

Bplans’ın CEO’su Linda Parsons, yüksek profilli girişimcilerin genelde teknoloji firmaları olmalarına karşılık,teknolojinin hiç bir zaman bu listede olmadığını söylüyor ve “Girişimcilik sadece uygulama yaratmak değildir” diyor.

Gerçekten de eğer ortada iyi bir fikir varsa fırsatlar yaratılabilir. Bu nedenle eğer yeni bir iş kurmak, yaratmak, yani bir girişimde bulunmak istiyorsak tüm fırsatları çok iyi değerlendirmeliyiz.

Leave a Reply