KİŞİSEL İŞ MODELİ ATÖLYESİ

Yıllardır logaritmik bir hızda gelişen teknolojinin, iş hayatını, çalışma hayatını, iş yapma şeklimizi ve yaşamımızı ne kadar çok değiştireceğini konuşup duruyoruz.

Hep yarın, yakında diye konuşuldu bunlar.

Ama şimdi, yıllar sonra beklenen birçok değişiklik dün oldu.

Beklenmedik bir pandemi birçok şeyi yıktı, değiştirdi, iş yapma şekilleri, yaşam biçimleri, alışkanlıklar…, hepsi bundan etkilendi.

Birçok şirket “iş planlarını” güncellemeye çalışıyor, hala başlamadılarsa atık neredeyse çok geç.

Planlar, hedeflere varılabilmesi için, değişen çevre şartları doğrultusunda sürekli güncellenmelidir.

Ya artık hedefler geçerli değilse?

Turizm endüstrisinde, eğlence endüstrisinde, gıda sektöründe, perakende de olduğu gibi ya artık hedefler geçerli değilse?

Ya şirket artık sürekliliğini devam ettirebilmek için yarattığı değer, değer olmaktan çıktıysa, bunu dağıtamıyorsa?

Artık öncelikli olan iş planı değil iş modelinin güncellenmesi, değiştirilmesi veya yeniden yaratılması için iş modeli üzerinde çalışılmalıdır.

Unutmayın, aslında çalıştığımız işte bizler de bir şirket gibiyiz, bir değer üretiyor, bunu çeşitli segmentlerdeki iç ve dış müşterilerimize çeşitli kanallardan ulaştırıyor ve karşılığında maaş adı altında bir ücret alıyoruz. Yani bir şirketin gösterdiği faaliyetten değişik bir şey yapmıyoruz.

Uzaktan çalışmaya başlayanlar, iş tanımı, performans değerlendirilmesi kavramlarını herhalde unutmadınız. Şimdi bunlar daha yakın takip altında.

Unutmayın, tanımlanabilir ve ölçülebilir her iş başkalarına yaptırılabilir, yani taşerona verilebilir veya otomatik bir hale getirilebilir.

Yakın bir zamanda işvereniniz size, bu işi neden dışarıdan yapmıyorsun diye bir teklifle gelebilir.

Bizler artık birer çalışan değil birer mikro şirketiz ve bu nedenle başarılı olabilmek için öncelikle iş modelimizi, yani kişisel iş modelimiz yapmalıyız. Çalıştığımız şirkete veya gireceğimiz işe uygunluk sağlayan bir iş modeli.

Bunu yapmak için elimizde, benim de yazarlarından olduğum bir araç geliştirdiğimiz bir kitap var, KİŞİSEL İŞ MODELİ. İş modeli kavramını üzerinden giderek kişisel iş modeli tasarının nasıl yapıldığını gösteren bir kitap. 2014 yılında The Independent gazetesinde yılın en iyi 10 iş kitabı listesine girmişti.

Aslında iş yaşamı bir sistem, şirketler bu sistemin bir alt sistemi, şirketin alt sistemlerinden biri departmanlar, departmanların alt sistemi ise çalışanlar yani bizleriz.

Bu yaklaşım içerisinde bir üst sistemin de iş modeli olması gereğinden yola çıkarak ikinci kitabı, yani Business Model for Teams’i yazarak ekipler için bir araç geliştirdik.

Bunları yaparken de kullandığımız temel kavram “iş modeli tuali” oldu.

 

KATILMAK İÇİN ZOOM LİNKİ:

Topic: Tufan Karaca ile “Kişisel İş Modeli”
Time: Nov 17, 2020 08:30 PM Istanbul

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/81581834297?pwd=UVFIYllkUUxheGk5SXovYlZOSW9UUT09

Meeting ID: 815 8183 4297
Passcode: 109923

Leave a Reply