BAŞKA BİR HAYAL KIRIKLIĞI- ARÇELİK

Hep şikayetlerimden ders çıkartmaya çalışırım, aslında şikâyet edilmeyecek çok az kuruluş var ve büyük bir kısmı “BOŞVERCİLİK” hastalığından muzdarip.

Bu sefer yine en önemli ve büyük bir şirket şikayetimin konusu.

Her kanalda, her mecrada günlerdir reklamları var yeni iş modeli ile sundukları kiralanabilir su arıtma cihazlarının. ARÇELİK abonelik sistemi ile su arıtma cihazları.

Fiyat olarak karşılaştırdığımda, aldığımız damacana su maliyetine göre daha az, eşit veya çok az farklı ise ilgimi çekecek. En azından su bitti, gelmedi sorunundan kurtulacağım. Ama fiyat bilgisine ulaşmak imkânsız illa numara vereceksin onlar seni arayacak. Nefret ediyorum bu tip işlerden, ondan sonra başlıyor gece, gündüz, tatil demeden “Merhaba” telefonları SMS’leri. Sonunda kaptırdık numarayı.

Hemen ertesi gün geldi telefon. Keyifli bir konuşma oldu arayan arkadaşla, kendisinden hiçbir şeye girmeden hemen önce fiyatı istedim ve ezberletilen ve önerilen konuşmayı daha sonra yapmasını rica ettim. Hayret yaptı dediğimi. Fiyat benim yaptığım analize göre uygun.

Önce keşif yapmaları gerekmiş, tarih konusunda anlaştık. Bu arada kızcağıza büyük bir haksızlık yapmışım bilmeyerek. Konuşmanın sonunda ankette yanlışlıkla 10 üzerinden5 vermişim ama nasıl oldu bu bilmiyorum. Dün aradılar, ne oldu neden memnun değilsin diye. Elimden geldiğince düzeltmeye çalıştım durumu, kızcağızdan da özür dilediğimi bildirdim.

AREÇELİK ile telefonlaşma harika çalışıyor, ilk konuştuğum kızcağız benim müşteri temsilcim imiş, numarasını verdi, bu sus arıtma konusundaki her derdimi onunla çözecekmişim.

Neyse dün sabah başka bir telefon, yine bir kızcağız akşamüstü 17:00 -19:00 arasındaki randevuyu onayladı, hatta bir de SMS geldi; “Değerli müşterimiz, yetkili servis randevunuz 22.06.2022  çarşamba günü 17:00-19:00 olarak belirlenmiştir. Talebinizi takip etmek ve randevunuzu değiştirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.”

Akşam ne oldu dersiniz? Gelen, giden yok, arayan yok. Koskoca bir SIFIR.

Bu sabah aldığım SMS ise, “Değerli müşterimiz, randevunuz 23.06.2022 perşembe günü 17:00-19:00 olarak güncellenmiştir. Talebinizi takip etmek ve randevunuzu değiştirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.”

Öncelikle: ARÇELİK ben senden iyilik istemiyorum, malını satın alarak iyilik yapıyorum. Sen kim oluyorsun da beni hiçe sayıp istediğin gibi randevu saatlerini haber vermeden değiştiriyorsun bir de “uymaz ise değiştirmek için linke tıklatıyorsun”

Telefon, SMS, ilgi muhteşem, ama işin kendisi ortada yok.

Alınacak dersleri özetlersek:

  1. Olanakların doğrultusunda reklam yap, yetişemeyeceğin seviye kaybedilen mutsuz müşteriler zinciri bırakır arkanda.
  2. Üst yapı (pazarlama – satış) altyapı (saha ekibi) arasındaki hız farkını irdele önce.
  3. Üst yapı ile altyapının uyum halinde olmasını sağla.
  4. Bölgesel sorunların varsa sorunlu bölgeleri reklam tanıtım zinciri dışında bırak çözülene kadar.
  5. , vs.

Bugüne kadar sadece bu yüzden daha başlamadan ortadan yok olan girişimci gördüm ki anlatamam. Bu hatalar silsilesi ARÇELİK’i batırmaz ama bir GİRİŞİMCİyi anında yok eder.

 

Leave a Reply