TÜRKİYE’NİN BLOGLARI

Dün bir listeye rastladım web’de gezinirken Süleyman Sönmez’in blogunda, “Türkiye’nin En İyi Blogları 2016 – Güncel Liste – Türkiye’nin En Sevilen Blog Siteleri”, Ocak 2009 da hazırladığı listeyi 2016 da güncellemiş. Ayrıca kapanan blogları da listelemiş.

Daha sonra bir mail aldım, evrengunlugu.net’i yazan arkadaştan, o da “Türkiye’nin En Eski Blogları” listesini hazırlamış ama sadece yaşayanların listesini hazırlamış.

Bir anda farkettim ki Türkiyenin en eskş blog yazarlarından biriyim. Aslında kayıtlarda Nisan 2006 görülüyor başlamam ama bu hikaye aslında 2004 yılında başlamıştı. Aynı konu ile ilgili ilk blog yazımı blogger’da yazmıştım. İşler, güçler ve bu arada bu işin nasıl yapıldığını anlamak falan derken çok seyrek yazabiliyordum, daha sonra wordpressi keşfettim, kendi alan adımı aldım, bir süre hem bloggerda hem de tkaraca.com’da paralel yayınladım yazıları ve sonunda blogger’ı kapattım 2009 yılında. Ancak kapatırken bazı şeyleri yapmaya uğraşıyordum ki yaptığım bazı hatalar eski blogları sildi falan, neticede 2004 yılı yok oldu, her şey 2008 den başlar gözüktü.

http://isplani.blogspot.com.tr/

2007 yılında Montenegro’da yaşar ve çalışırken yine bloggerda Montenegro’nun iş hayatını eleştirmeye başlayan İngilizce bir blog yazmaya başlamıştım ama ülkeden ayrılınca bıraktım yazmayı.

http://mallofmontenegro.blogspot.com.tr/

Her ikisi de duruyor oralarda hareketsiz. Durmalarının nedeni ise alan adlarının blogspot’da olması.

Peki kendi alan adı altında yazanlar yazmayı bırakınca, alan adını yenilemeyince ne oluyor? Sanal evrende yok olup gidiyorlar herhalde hiçbir iz bırakmadan.

Kitaplar da yıllar içerisinde kayboluyor, yok oluyor ama her zaman bir umut var belki bir yerlerde bir kopyası vardır diye.

Süleyman Bey, Evren Bey ellerinize sağlık, uğraşmış, didinmiş ve ortaya kısa bir tarih çıkartmışsınız. Bu kısa tarihte benim de bir yerim olduğunu bilmek ve hissetmek çok güzel bir duygu, sağlıcakla kalın.

Okuyucular da bu listeleri bir şekilde paylaşıp duyururlarsa bloglar yaşamaya devam eder, yazarları motive olurlar.

 

One Reply to “TÜRKİYE’NİN BLOGLARI”

  1. Pingback: internet günlüğü 2016/24 - e-vren günlüğü

Leave a Reply