KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER VE DANIŞMANLIK

bconsTeknoloji ve bilgideki logaritmik artış artık birçok ürünü, birçok işi yok etmeye başladı hata birçokları bir gecede yok olabiliyor.

Genelde yıkıcı inovasyonlar sorunlara daha basit, daha kullanışlı, teknolojiye daha yatkın ve daha ucuz çözümler getiriyor. Bunlara birçok örnek var. Fiziksel mağazacılığa karşı internet üzerindeki dükkanlar gibi, dünyadaki mağazacılığın karşısında Amazon, Ebay imparatorluklar kurmaya başladı. Amazon geçenlerde ABD’deki ikinci trilyon dolarlık şirket oldu. Airbnb, Uber vb. Birçok uygulama çeşitli iş dallarını zorluyor. Filmin yerini dijital aldı, hesap makinaları telefonların içine girdi.

Çok yakında şoförlük, pilotluk, kaptanlık ve hatta doktorluk gibi meslekler yok olacak.

Soren Kaplan’a göre (Inc.) danışmanlık, iş ve yönetim danışmanlığı da aynı yolda ilerliyor, bunun sebeplerini ve sonuçlarını oldukça güzel anlatmış yazısında.

Danışmanlık her zaman kullanıcılar tarafından pahalı görülmüştür, genellikle ve özelde de ülkemizde bilgi, tecrübe her zaman ucuz, hatta bedava olması gereken bir ürün olarak algılandığından her fiyat pahalı olarak görülür.

Büyük işletmeler için danışmanlık almada bir sorun yok, ancak küçük ve orta boy işletmeler ki, bunların bu hizmetlere genelde daha çok ihtiyacı var, danışmanlık hizmetini almayı düşünmekte bile zorlanıyorlar.

Evet bu meslek de her şey gibi değişecek ancak küçük ve orta boy işletmelerin bu değişimi beklemeye zamanı var mı?

Aslında artık zaman hiç yok.

Peki neler yapabilirler?

  • Ciddi bir yönetim kurulu organı olan işletmeler belirli süreler için güvendikleri bir danışmanı dışarıdan yönetim kurulu üyesi olarak atayabilir.
  • Böyle bir organı olmayan kuruluşlar yine güvendikleri bir danışmanı geçici olarak ve haftanın belirli günleri yetkisiz yönetici olarak atayabilir.
  • Organizasyon yetersi ise üst yönetici güvendiği bir danışmanı haftanın belirli gün ve saatlerinde mentor olarak kullanabilir.

Bunları da oldukça makul fiyatlara yapabilecektirler, önemli olan güvenebilecekleri, bilgisi ve iş yapma isteği olan birkaç kişiye ulaşarak birlikte çalışabilecekleri kişiyi bulmalarıdır.

Leave a Reply